Leverantörer från Kina eller EU?

16
Hej vänner!

Har tänkt på att beställa in lite produkter från olika leverantörer i Kina, men nu undrar jag vad som är bäst att göra antingen beställa produkter från Kina eller så försöker jag hitta samma produkter från leverantörer inom Europa.

Vad är bäst att göra? Jag kan tänka mig att det tillkommer massa regler om man beställer från leverantörer utanför EU. CE- märkning? Momsavgift kanske? Är det någon som kan hjälpa mig med detta?

Jag är säker på att jag kan hitta samma produkter ifrån leverantörer i Europa men funderingar som då uppkommer hos mig är följande: Jag är nästan 100% säker på att priset kommer vara dyrare om jag använder mig av en europeisk leverantör, men å andra sidan kanske detta jämnar ut sig med tanke på fraktkostander,CE märkning etc.

Nackdelen med att beställa från europeiska leverantörer är väl att man "lägger till" en mellanhand, för att jag kan tänka mig att dessa leverantörer även beställer produkter ifrån Kina, självklart beror detta på vilka produkter det handlar, men i mitt fall så är de flesta produkterna tillverkade i Kina.

Mina frågor är: Vad är bäst, beställa från kinesiska leverantörer eller euro leverantörer? Varför? Vilka regler gäller om jag beställer produkter utanför EU? Vilka regler gäller om jag beställer produkter inom EU?

Tacksam för svar!

2066
22
Svårt att svara på. Hur mycket ska du handla? Ett större företag som beställer en båtlast eller några containers åt gången får sannolikt ett mycket bättre pris än vad någon som beställer några lådor åt gången får. Det är därför inte säkert att det blir så jättemycket dyrare att köpa av någon inom EU (även om de flesta lägger på ganska bra på priset).[br]Du har ett större ansvar för produkten om du själv tar in den i EU, kan för lite om det för att svara på exakt vad som gäller...
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
16
Nej kommer inte att beställa hem mkt produkter då jag vill börja lugnt. Jag kanske ska kontakta konsumentverket kring vad som gäller import av produkter utanför EU samt innanför EU.[br]Tack Jonathan.
20
Hej![br]CE- märkning är inte stor problem, tror jag. Många kinesiska leverantörer har CE- märkning på deras produkter, speciellt när du importerar från leverantörer som fokuserar på export till EU.[br]Om det behövers kan jag hjälpa till. Du behöver inte beställa mycket och vi kan hjälpa att samfrakta dina varor från olika kinesiska leverantörer till Sverige.[br]MVH [br]Yasmine[br][email protected]
Yasmine
www.magke.se
88
Glöm inte RoHS direktivet och WEEE (Waste). Det är mycket att komma ihåg när man importerar. CE-certifikat kan vara manipulerade i Kina, det är vanligt att man trycker CE men när man frågar efter CE-certifikatet finns det inget - man betalade bara för trycket ! Jag rekommenderar alla som ska importera seriöst att alltid testa produkter (RoHS) hemma i Sverige, det finns ett antal certifierade testinstitutet. [br][br]RoHS läs här:[br]http://sv.wikipedia.org/wiki/RoHS-direktiven[br][br]WEEE läs här:[br]http://en.wikipedia.org/wiki/We_%28disambiguation%29[br][br]En vän till mig hamnade i en diskussion med kemikalieinspektionen då deras test gav ett annat resultat än det test som gjordes i Kina, vilket givetvis blir olyckligt.[br][br]Häls,[br]
Med vänliga hälsningar

Jens Nylander
Grundare av Jens of Sweden
Grundare av JAYS
Idag grundare och VD för Proenzy (http://www.proenzy.com)
20
Rohs är bara för elektriska och elektroniska produkter. Inte alla produkter behöver Rohs.[br]Jag håller med att det är lättare att får CE i Kina. Men det är inte bara att betala för trycket. De behöver kontrollera och testa ockå. ;D[br]MVH/Yasmine[br]
Yasmine
www.magke.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.