Försändelser till Norge, värde under 200kr

2
Vi har precis satt igång att sälja till Norge enligt alla regler.
Några norrmän har dock bett oss att skriva ner värdet på försändelsen till max 200kr för att slippa "tullkrångel".

Det vill vi inte göra eftersom det inte lär vara lagligt, samtidigt hävdar de att andra svenska e-handlare gör så. Hur går de tillväga? Betalar de svensk moms i så fall (annars betalas ju inte moms i vare sig Sverige eller Norge)?

Finns det andra sätt att slippa avgiften vid införtullning i Norge, vilken verkar ligga på 200NOK förutom tullsatsen?
2066
2
Åk bil över en obevakad gräns och posta det i Norge. Men allvarligt, det är inte ditt problem - skicka det och låt mottagaren stå för sitt lands lagar.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2
Vi vill ju dock vara konkurrenskraftiga och tillmötesgående genom att se till att det är enkelt och inte för dyrt att handla från oss. [br][br]Kunden kanske inte alltid har rätt men kundernas gillande är en förutsättning för vår fortlevnad.[br][br]Och så är jag väldigt nyfiken på hur dessa svenska e-handlare gör.
1165
Rent hypotetiskt kan man tänka sig, har jag hört alltså, att man som svensk e-handlare skickar en väldigt anonym försändelse till kunder i Norge. Handskriven adress, ingen avsändare, vanliga frimärken och i försändelsen endast en vara och en liten lapp med "Du glömde denna vid besöket hos oss, hälsningar moster Margit".
2066
2
Hur mycket är varorna du skickar värda? Om de är betydligt dyrare än 200 (eller vilken gräns som nu gäller) kan man tänka sig att det blir problem ibland. Har hört ryktesvägen att saker kan "försvinna" vid gränsen om det saknas riktiga papper (typ magasineras och säljas om ingen ägare hittas som kan betala).[br][br]Nåväl, det finns inget lagligt sätt att skicka saker till Norge och slippa tull och moms.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.