Import från Japan

2
Hej.
Jag funderar på att börja importera Golfartiklar från Japan och har några frågor. Vissa frågor kanske är "dumma", men har inte gjort nått liknade tidigare och behöver lite hjälp.

Vad bör man tänka på om man gör det som:

1. Privatperson:
- Hur mycket får man sälja/importera under ett år?
- Vad mer är viktigt att tänka på om man gör det som privatperson?

2. Företag:
- Hur skaffar man tillstånd för att sälja ett visst märke, antar att det är svårare att få tillstånd från kända märken?
- Det här med moms & skatt är jag osäker på, vart hittar jag info om det?
- Vilken företagsform är lämpligast att använda sig av?
- Finns det något annat viktigt man bör veta innan man sätter igång?

ps. Jag har en kontakt i Japan som skulle hantera inköpen, om det har någon betydelse.

/M
1165
Som privatperson får man bedriva så kallad hobbyverksamhet. Det är lite flytande vad som kallas hobby och vad som kallas näringsverksamhet. Att importera saker i syfte att sälja dem antar jag av Skatteverket kan ha en låg tröskel innan det blir skattepliktigt. Man kan nog tjäna större en slant på att t.ex. leta bortslagna golfbollar och sälja dem innan Skatteverket tycker att man bedriver näring. Några bekanta fick förklarat av Skatteverket att eftersom de sålt saker på Tradera för mer än 50.000kr på ett år så var det inte längre hobbyverksamhet.[br][br]Tillstånd att sälja saker får man av tillverkare, generalagent eller grossist beroende på hur det ser ut med distributionen. Så kallad gråimport är något som man slår ned på relativt ofta, och det kan väl antagas att ju sämre tiderna är, desto mer kommer man att ägna sig åt att jaga sådant.[br][br]I ditt fall tror jag att en enskild firma skulle passa bra för din verksamhet. På Skatteverkets hemsida finns en del tips om att starta företag, liksom på Bolagsverket. Många kommuner har någon form av hjälp till nya företagare där man ibland kan få gratis utbildning och hjälp att komma igång.
2
För att få reda på inkomsttaket när det gäller import för en privatperson är det lämpligast att vända sig till Skatteverket med andra ord? [br]Om jag förstår gråimport rätt så kan man alltså importera vilket märke man vill och sedan sälja det, men får tillverkaren/generalagenten reda på att man säljer det utan tillstånd kan det bli problem. Vad kan hända, kan dom hindra mig från att sälja just det märket? Eller kan jag dömas för något olagligt?
1165
Skatteverket är en bra källa att fråga om skatter.[br][br]Jag är inte så hemma på juridiken med gråimport, men vill minnas att brottet kallas varusmuggling, där straffet är böter/fängelse, skadeståndsansvar och inneliggande lager kan förverkas. Någon med lite bättre juridikkunskaper än jag kan kanske förtydliga/korrigera och peka på lagrum.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.