Starta bolag i exempelvis polen?

48
Hur ser skatteverket på om man startar upp ett bolag i t ex Polen, samt anställer en del polacker, all verksamhet kommer att vara i Sverige i princip.... Målet är ju givetvis att kunna få något lägre skatt, samt att man slipper eventuella mellanhänder samt att man får arbetskraft med riktigt bra arbetsmoral!

Finns det möjlighet att t ex låna ut pengar från mitt nuvarande AB till det nystartade företaget? och sen betala tillbaka med ett par procentsränta?

Är det stor risk att man får en rejälskattesmäll om dom t ex kollar upp en? (för att man på sätt å vis undanhåller slösarstaten lite skattepengar?) 

I dagsläget har jag ett AB och funderar starkt på att öka omsättningen med åtminstonde det dubbla, men just nu känns det dock meningslöst eftersom efter all skatt blir det knappt kvar något att leva på...
2066
2
Vet inte, men skulle tro att du som svensk företagare med verksamhet i Sverige är skattskyldig i Sverige.[br][br][quote author=Gotte link=topic=4199.msg19751#msg19751 date=1219069155][br]I dagsläget har jag ett AB och funderar starkt på att öka omsättningen med åtminstonde det dubbla, men just nu känns det dock meningslöst eftersom efter all skatt blir det knappt kvar något att leva på...[br][/quote][br][br]Va? Bolagsskatten är rak, dvs 28% oavsett hur mycket ditt AB går med vinst. Din personliga skatt är ju densamma oavsett var du får lönen ifrån.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
106
Att utländska företag kommer till Sverige och betalar skatt här har Skattetrollen inget emot. Men de gillar inte konstruktioner som är till för att undvika skatt förstås. [br][br]Att ha en filial i Sverige betyder att du gör allting som ett vanligt svenskt AB gör, dvs är registerad för moms, skatt, arbetsgivaravgifter, har svenskt organisationsnummer, svenskt bankkonto, skattekonto och deklarerar moms/skatter lika ofta och betalar lika mycket i skatt. På det viset är allt lika. [br][br]Skillanden är bolagets vinst, andra länder har lägre bolagsskatt eller i en del fall ingen och i andra fall ingen upp till ett visst belopp. Det beloppet är oftast mer än vad man behöver för att klara sig bra, kanske 200.000 per år eller mera. [br][br]Så den vinst som upparbetetats i bolaget skickas hem till bolagets huvudkontor (tex i Polen) där den kommer in på ett konto, till vilket du har knutit ett VISA/Mastercard-kort till och kan då plocka ut vinsten och använda den som du vill. I Polen och andra länder som har just skattefördelar för bolag, finns företag specialicerade på att hjälpa dig mot avgifter att tex skapa ett företag, besöka en bank och skriva på papper för konto mm, kanske träffa en notarius publicus som behövs mm. Sådana företag kan också hjälpa till med att skicka in deklarationer till myndigheter, hantera företagets post och andra skyldigheter gentemot myndigheter mm. Visst kostar det lite och man kan om man vill göra allting själv, men det kan vara värt att slippa. [br][br]Mer information hos [url=http://www.skatteverket.se/skatter/infotext/artiklar/2004/utlforetagare.4.18e1b10334ebe8bc80004949.html]Skattetrollen- Utländska företagare[/url]. Boktips: Skatteplanera för den nya ekonomin (bokens tes är att om man skall göra detta så skall man göra det på ett sätt som tål en granskning av Skatteverket, vilket jag håller med om, men den är ganska fattig på konkreta tips, allt leder fram till kontakta oss så hjälper vi dig, men vid det laget kan man ställa bättre frågor). [br]
Mitt företag: [URL=http://intelligentmammals.se/]www.intelligentmammals.se[/URL]
Min bokföringsguide: [URL=http://bokforamoms.se/]www.bokforamoms.se[/URL]
Min roliga tvåspråkiga blogg: [URL=http://alltommig.nu/]www.alltommig.nu[/URL]
2360
37
Ofta finns dubbelskattningsavtal mellan länder vilket gör det olönsamt med sådan kontruktion. Rätta mig gärna om jag har fel. Vad man kan göra är att i bolags namn investera så att vinst inte uppstår men att det finns ett mervärde i företaget. Detta är ju lönsamt för det land man verkar i och  skapar ibland mer arbete utomlands än i Sverige där då även kostnadssidan är lägre.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.