Bevis på Export - mindre summor!

24
Hej,

Jag har under de senaste veckor pratat med Skatteverket men inte kunnat få en riktigt bra lösning. Hoppas därför på er, hur har ni löst detta problem om ni har gjort det?

Ok, så här ligger det till. Vi har en onlinebutik som säljer över hela världen, framför allt USA. När vi säljer till USA så är det momsfritt förstått. Då en normal order ligger på mellan 200-500 kronor så måste vi hålla nere leveranskostnaderna så mycket som möjligt. Till idag har vi skickat dessa ordrar med vanlig post i vadderade kuvert. Vi lägger dem alltså bara på lådan. Problemet nu är bara att Skatteverket säger att de måste ha bevis på att vi verkligen skickat dessa ordrar utanför EU annars kommer de eventuellt kräva oss på moms på dessa ordrar. De har sagt att vi ska använda blankett ED3 hos Tullverket. Denna ska sen fyllas i, lämnas till Tullverket (för varje order vilket normal är ca 5 om dagen). Tullverket tyckte det måste finnas en bättre lösning då denna blankett ska stämplas av dem vid utförseln. Alltså när det ligger på båten/flyget.

Vi startade detta företag i Australien där detta aldrig var ett problem så det känns ganska rutten att fasta i den svenska (många gånger onödiga och krångliga) byråkratin.

Vi börjar komma till ett läge då vi känner att vi inte kan sälja utanför EU och det betyder också att vi förmodligen kommer få stänga igen helt. Skulle därför uppskatta svar från er och hur ni löser detta problem.
24
Till att börja med vill jag be om ursäkt för min dåliga svenska i mitt tidigare inlägg. Måste ha varit trött.[br][br]Vet inte om min fråga var otydlig eller om ingen har någon lösning på mitt problem. Idag ringde skatteverket igen och efter att de konsulterat med flera olika kontor så har man kommit fram till att det inte finns någon lösning. Att använda blanketten ED3 (se tidigare inlägg) fungerar inte heller. Det går enligt skatteverket inte att göra detta på ett korrekt sätt. Deras förslag är istället att ta ut moms även på de ordrar som går utanför EU. För mig låter detta helt absurt.[br][br]För det första så måste det väl finnas massor med små Internet butiker i Sverige som säljer utanför EU och använder sig av vanlig postgång. Hur gör alla de om det är ett krav med bevis på att det skickats utanför EU och detta inte är möjligt? I Australien (förlåt för att jag återkommer till Australien men det är ju det jag har att jämföra med) stod det på kvittot från posten att ett brev gått inom Australien eller utanför. Varför skulle inte det kunna räcka i Sverige?[br][br]För det andra så kan det väl inte vara rätt att ta ut moms, trots att det ska vara momsfritt, på de ordrar vi säljer utanför EU?[br][br]Om ingen har något förslag så kanske någon har ett förslag på var vi kan vända oss för att få hjälp. Hur får jag ett bevis på att en leverans genom posten har skickats utanför EU?[br][br]Hoppas på hjälp av något slag,[br]Jonas
2066
2
Kan du inte be personalen på posten att skriva med destinationen på kvittot?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
24
Ja det är mycket möjligt att de kan men enligt den personen jag pratat med på skatteverket så räcker inte detta. Förstår inte varför och om det verkligen stämmer. Läste på ett ställe på nätet att det skulle kunna räcka med kvitto från posten och fakturan. Vet inte riktigt vad ma ska tro. Lite frustrerande att inte kunna få ett säkert svar från skatteverket (hon verkade nämligen inte riktigt säker).[br][br]
2066
2
Be att få prata med någon som vet och be att få svaret skriftligt så du har något att visa upp vid eventuella frågor. Om du kan visa att varan lämnat sverige borde det räcka.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
24
Tack så mycket för dina åsikter. [br][br]Saken är den att jag har pratat med den som ska veta (i Östergötland) men jag ska försöka med Stockholms kontoret i morgon. När jag får ett svar jag vill ha så ska jag be att få det skriftligt men än så länge känns det inte som att det är något jag vill ha skriftligt ;-)[br][br]Tror/hoppas ändå fortfarande på att det borde räcka med ett kvitto från posten med de uppgifter som behövs.[br]
2360
37
Skriftligt svar är A och O. Alltid.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
24
Ja absolut, när det är ett svar som är till din fördel. Annars kvittar det ju...
17
Jag funderar på om det finns någon uppdatering av den här tråden. Är lite nyfiken på om/hur det löste sig.
New Reality Company - Stereo 3D, Virtual Reality och mer.
http://www.NewRealityCompany.com
2360
37
Ett svar är alltid något men när det kommer till kritan kan man ändra beslut och göra precis tvärtom. Jag pratar om egna erfarenheter av SKV. Det gäller då att ha mycket kapital bakom sig i väntan på att man ska få rätt. Detta var kortfattat men jag har material för en hel bok.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.