Hur gör outlet affärerna med varumärkes rättigheter?

23
Om man vill få reda på vilka regler som gäller inom EU när det gäller att vidareförsälja varumärken, vart kan man vända sig då? Gäller inte Fri handlel/Fri konkurens inom EU? Att varor skall få röra sig fritt, eller gäller det "bara" typ tullning osv.?
(Jag läste tråden om Ebay nyss men ville inte "sno" den med mina egna frågor)

Låt säga att man hittar en leverantör/grossist/Wholesaler/partihandel osv i England, får man importera dennes varor till Sverige och sälja vidare, även om märkerna finns i Sverige och säljs av många olika butiker? Eller måste man gå via en Svensk grossist? Tänk om jag tycker att utbudet är bättre i England.

Och vem vet vilken leverantör jag har av mina produkter förutsatt att man handlar äkta varor och av en återförsäljare/leverantör osv. Sitter det någon och kontrollerar detta? Varför kan företaget hävda intrång? Oavsett vilken leverantör som säljer så säljs ju mer produkter, vilket ju gynnar företaget oavsett om det är i England eller Sverige.

Dock har jag full förståelse för svenska agenter som har ensamrätt  på vissa märken, men hur fungerar det för firmor som tex sysslar med outlets och restpartier? Köper "alla" dessa affärer in samma varor från en och samma svenska leverantör?

Jag fattar inte hur detta fungerar - Någon som kan eller vet vart man vänder sig för att få svar?
/Helena
1616
4
Först vill jag tacka dig föratt du skapa detta som en ny tråd. Hade vart bra för andra läsare dock om du ville komplettera med länk till tråden du refererar till (Jag minns den tråden.  8))[br][br]Hinner tyvärr inte svara dig fullt ut och kanske är det jag skriver här lite luddigt. Så jag får be om ursäkt för det.[br][br]Tänk dig att Generalagenten vill ha kontroll på försäljningen av produkterna och hur de marknadsförs. Vilket är speciellt viktigt i varumärkessammanhang. Det finns också i många fall en svart handel med intrång i varumärkesrätten där falska/kopior av varumärken säljs. Sådana kan vara svåra för dig och mig att särskilja. Vill man vara säker på at tman säljer äkta vara samt veta hur man får nyttja varumärket i sin reklam och vilket område man har att vara verksam inom bör man kontakta generalagenten. Många företag förnekar internethandel med sina varumärken då det är svårare gränsdragningar för hur territorierna är uppdelade. En sådan generalagent som haft detta uppe i företagsmedia nyligen var gällande knivarna Global som det såldes en del kopior av. Sämre kvalitet ger således originalet dåligt rykte om man inte som kund är medveten om att det är en kopia.[br][br]Intrång kan hävdas i samband med en juridisk tvist där det råder osäkerhet kring hur omfattande intrånget vart.[br][br]Tyvärr får jag överlåta till andra att svara på resten. Eller mer utförligt. [br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
23
Hej och tack för svar[br][br]Uräsktar mig först med att jag är helt ny och inte riktigt vet hur man länkar till andra trådar =)[br][br]Der finns ett annat företag i Sverige som säljer liknande produkter som jag vill sälja och upp till ca 40% lägre priser än rek. utpris till kund, på deras hemsida skriver de att de kan hålla så låga priser "Genom nyttjande av de handelsfriheter EU:s inre marknad medför" och det borde ju vara samma sak för mig. [br][br]Kanske är det andra regler som gäller om man handlar med restpartier osv?[br]Tex så finns det ju väldigt många outlet butiker på nätet.[br]/Helena
1616
4
Det finns också väldigt många plagiat.
Må väl!
23
Jag utgår från att både jag och andra seriösa blivande företagare vill handla med äkta varor.  ;D[br][br]Företaget jag nämnde ovan är ett av Sveriges största och ledande inom sitt område och jag utgår från att deras produkter är äkta. Det är inget outlet företag med kläder. De säljer hudvård.[br][br]/Helena[br]
720
I "e-baytråden" lämnades svaret "det beror på var du hanlar ifrån" och det är helt riktigt. Inom EU är vi en regional marknad och här "konsumeras" rätten för varumärkesinnehavaren så fort varan är såld första gången.[br][br]Du har alltså fulla rättigheter att handla va du vill i England och sälja här i Sverige oavsett om det finns någon med en agentur för samma produkt här. Samtidigt har naturligtvis agenturen i england rätt att neka dig som svenskt företag att handla av dem om de vill med hänvisning till att det finns en överenskommelse mellan agenterna om att inte sälja på varandras marknader. Kan du ändå handla till ett så billigt pris i England att det är konkurrenskraftigt jämfört med inköpspriserna från åf i Sverige så är det inget problem och inget någon kan göra något åt. [br][br]Däremot, dessa regler gäller bara inom EU. Handlar du något från ex USA så har du inte rätt att sälja inom EU:s gränser.
1616
4
Tack Redkon!
Må väl!
23
Tack Redkon, det var det bästa svaret jag kunde få =)[br]Nu känns allt så mycket bättre.[br]/Helena
22
Jag kan bara tala för hur det fungerar med de flesta märken vi har. Men normalt har man ensamrätten på en region t.ex. Sverige. Får vi förfrågan från t.ex. en kund i Tyskland, hänvisar vi kunden till den Tyska agenten. Det samma gör man i Tyskland. Det kommer snart fram om man skulle börja sälja till andra länder. Att bryta mot detta kan leda till att man förlora agenturen. Där emot är det ok att t.ex. sälja till ett bolag med leveransadress i Sverige, även kommer sälja produkten i ett annat land. Ett företag som t.ex. IKEA skulle vara ok att sälja i resten av världen från oss om vi levererar varan i Sverige. Det är kunden själv som skickar runt varan.[br][br]Företag som Rusta och Ö&B köper ofta upp partier från t.ex. företag som gått omkull. Det kan också vara så att agenten sitter med ett stort parti han inte kan bli av med och behöver bli av med det snabbt. Då är det ett smidigt sätt att avyttra produkter. Ska man göra det, rekommenderar jag att man säljer varor som har utgått. Dina andra kunder blir inte så intresserade av att köpa varan om den finns till halva priset på t.ex. Rusta.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.