Låna egna pengar till nystartat företag

7
3
Hej

Vi skall starta ett AB (50 kkr), två ägare
Kan jag och medägare direkt låna 100.000 till bolaget att användas för kostnader i bolaget
(Med marknadsmässig ränta)

Bolaget kommer inte första tiden han intäkter
Om bolaget nu använder dessa 100.000 och då totala tillgångarna är -50kkr, är det ok?
1469
246
Nej, inte om ni använder upp pengarna utan att det blir nåt värde av det. Om ni däremot köper inventarier för summan, så finns det ju tillgångar i bolaget. Om det bara är skulder kvar i bolaget så får ni omvandla dom till ett aktieägartillskott.
7
3
Hej Tack för snabbt svar Får läsa på vad aktieägartillskott innebär Ingen ränta, det förstår jag Bolaget äger dem
1469
246
Ränta får ni ta, men vi har ofta här på forumet diskuterat vad skatteverket menar med marknadsmässig. I deras värld är det ett fåtal procent, medan det i den verkliga världen kan handla om 8-10% om man överhuvudtaget skulle få ett lån till ett nystartat bolag.
7
3
Vad blir då skillnaden mellan ägartillskott o lån?
1469
246
Om vi ponerar att ni lånar ut 100 000 till bolaget, och det bokförs som ett lån. Sen sätter ni sprätt på slantarna på hyror, löner, pennor och suddgummin, och när bokslutet närmar sig så visar det sig att bolaget inte gått med nån vinst under året, och pengarna är slut, men skulden till er finns kvar. Då är bolagets kapital förbrukat, eftersom skulden till er är större än bolagets aktiekapital på 50 000. Och så får det inte vara. Då kan man omvandla ert lån till ett aktieägartillskott, och det betyder i praktiken att summan byter plats i bokföringen och hamnar på bolagets egna kapital, tillsammans med aktiekapitalet. Bolaget är därmed skuldfritt och kapitalet återställt. För er del betyder det att pengarna blir lite svårare att ta tillbaka. Bolaget måste då gå med vinst så det går att visa att tillskottet kan betalas tillbaka utan att nagga på bolagets egna kapital. Så här kan man få hålla på i flera år i vissa branscher, och ägartillskotten växer till stora belopp medan man hoppas att vinsterna ska komma så småningom. Man tar inte ränta på tillskotten, på samma sätt som man inte får ränta på de första 50 000 man sätter in i bolaget.
2360
37
Det finns 2 olika aktieägartillskott, ovillkorat och villkorat.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.