Ta in investerare i AB

1
Hej.

Jag skulle vilja ta in investerare i mitt bolag. Just nu omsätter vi inte så mycket men vi har framtidspotential och jag funderar ut en strategi för framtida investerare.
Antingen så säljer vi B eller C aktier, vilket gör att investeringen vi får in kan vi återinvestera vinsten direkt när vi vill och sedan ge utdelning när vi göra bra vinst.

Eller så gör vi att dom lånar ut pengar till oss mot en bra ränta. Det gör ju inte investerarna lika intresserade i företaget, plus att vi måste betala tillbaka pengarna efter en viss tid och kan inte återinvestera vinsten.

Vi tar in aktieägare och vi har lagt 150k i en initial insats, och vi gör en investeringsrond på 150k till äger äger dom 50%. Kan man på något sätt "komma runt" det genom en b aktie?

Någon som har någon annan idé eller input?
1002
85
Hej, Om ni vill ta in ytterligare aktieägare genom nyemission så kan ni välja en nya serie B (eller vad ni nu vill kalla den) den får då ha minst 1/10 röstvärde mot era nuvarande aktier. På så sätt kan ni ta in mer kapital utan att ge upp för stor andel i bolaget. Man behöver heller inte välja det nominella beloppet vid nyemission. Tanken är väl att bolaget är värt mer nu än när ni startade? Så ett högre pris på nya aktier gör också att ni inte spär ut ägandet så mycket. Preferensaktier kan vara ett val för att locka. Det är som ett mellanting mellan lån och aktie. I övrigt är det mycket en fråga om vad ni vill ha in för något. Kunskap, deltagande eller bara pengar? Utbud och efterfrågan styr vad ni får för uppslutning. Tänk vanligt sälj. Se till att er produkt (bolaget) är bra. Kanske crowdfunding passar?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Valet mellan att ta in nya aktieägare och ta ett lån beror lite på vad det är ni vill. Nya aktieägare: Lämpar sig bättre om ni vill åt något mer än bara pengar (kunskap, nätverk, etc.). Däremot bör man ha i åtanke att investerare ofta överdriver hur mycket de kan tillföra bolaget och inte är så hjälpsamma när det kommer till kritan. Detta har helt enkelt att göra med att de flesta är väldigt upptagna personer och prioriterar att lägga ned sin tid där de får betalt. Lån: Lämpar sig bättre om det framförallt är pengar ni vill åt för att kunna växa bolaget. Det passar även bättre om ni vill behålla kontrollen av bolaget (även om B-aktier är möjligt, är det ofta svårt att övertala investerare om att acceptera mindre rösträtt i bolaget) och om ni tror att er idé kan lyckas. Har ni frågor om lån hjälper jag gärna till!
KOMPAR - Philip
2
Hej J B, Precis som tidigare svar beskriver så är en nyckelfråga vad ni är ute efter med investeringen, alltså vad ni vill att investerarna ska tillföra bolaget. Crowdfunding, som Johan är inne på, skulle kunna vara en bra lösning för er. En fördel med crowdfunding är också marknadsföringsaspekten – att exponeras inför ett stort antal potentiella investerare på en crowdfundingsite kan vara bra, även för försäljningen. Investerarna kan ju också bli kunder och ambassadörer för ert bolag, vilket är särskilt viktigt för ett mindre bolag som ert. Valet mellan att ta in nya aktieägare och lån, som Philip beskriver, är också relevant när vi pratar crowdfunding. Genom vissa tjänster kan man ta in nya aktieägare, och det börjar också dyka upp intressanta plattformar som sammanför företagare och ett stort antal långivare, så kallat [i][b]Crowdlending[/b][/i]. Ett exempel på detta är svenska [url=https://toborrow.se]Toborrow[/url], som har lånat ut till hundratals bolag. Crowdlending är väletablerat i Storbritannien och det är nog bara en tidsfråga innan vi ser samma utveckling här. Hör gärna av er om ni har några frågor om crowdlending. Lycka till och kör hårt!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.