Finansiering av köp av AB?

Anonym
Hej och hjälp!

Vi har fått möjlighet att köpa ett AB för 150' inkl 100' i aktier, lager på 145', kunder, leverantörer, ja allt som har med bolaget att göra.

Undrar nu över en sak.
Om vi tar ett privatlån på 150' och lägger in dessa i bolaget (köper bolaget)
Kan vi då på något sätt få ut dessa pengar löpande från AB? Kan man se det som ett lån till AB?

Eller är det bara att betala av detta lån privat?

Har även sett på möjligheten att starta ett Holdingbolag och köpa AB via holdingbolaget. Då kan man ju belåna bolaget på ett annat sätt. Å då är det bara 50' som behövs till att starta upp Holdingbolaget.

Vet inte riktigt hur man ska göra? Eller tänka.

Tacksam för alla input vi kan få.

//A
1425
187
Den stora nackdelen med ett köp så som du beskriver det, är att de 150' som ni ska betala, är en betalning för aktierna. Det är alltså en helt privat affär mellan er och de nuvarande ägarna, och pengarna går därmed till ägarna och är 'borta' för er del. Iden om holdingbolaget är inte tokig, förutom att ni förmodligen får borga privat för lånet, men en borgen är ju inte detsamma som att betala, så om allt går som det ska skulle det ju funka. Vet du hur mycket det finns på kontot i bolaget?
Anonym
Tack Ingvar för snabbt svar. Väntar på aktuell balans och resultaträkning, hoppas på att få den idag. Låt säga att det finns 20 000kr på kontot i bolaget. Visst är det så då att dessa pengar "ingår" i köpet? Det är inget vi ska betala extra för? Eller hur funkar det? Å en annan fråga nu när jag har dig på tråden :) Hur gör man med utestående lev.fakturor och kommande kundinbetalningar? Men åter till finansieringen av bolaget. Det vill säga att våra 150' inte kan ses som ett "lån" till bolaget utan det är helt utanför? Kanske en dum fråga, men de 100' i aktier borde ju ligga på ett ftg konto i bolaget, eller? Med vänlig hälsning, Anneli
1425
187
Om det finns 20 000 på kontot, så ingår dom i köpet, ja. Allt som finns på kontot tillhör bolaget, och köper ni bolaget så ska ni få allt som hör dit. Även om aktiekapitalet är 100 000, så måste det inte finnas så mycket på kontot. Det kan vara 20' på kontot och 80' i lager, exempelvis. Om ni betalar 150' rakt av för aktierna, så är det en affär helt utanför bolaget, och inget lån till bolaget. Gången är ju den att ni köper aktierna, och sen håller ni stämma och väljer en ny styrelse ( er ) och därmed är det sen ni som styr bolaget vidare. Ett sätt att få ner köpeskillingen är att man först gör en utdelning till de tidigare ägarna. Det förutsätter ju förstås att det finns utdelningsutrymme, och att det finns reda pengar att dela ut. Man nollar kontot helt enkelt, och därmed minskar ju värdet på bolaget i motsvarande grad. Om det visar sig att det finns en högst begränsad summa på kontot, och i stort sett hela värdet som säljarna anser att bolaget har, består av lager och kundregister, så är ett tips att vara extremt kritisk. Företagare är fenomenala på att tro att just deras bolag är värt väldigt mycket, men sen när man börjar syna lagret så visar det sig bestå av 7000 vänsterskor i storlek 48, dvs osäljbart. Kundregister har ett visst värde, absolut. Men jaga nya kunder måste man göra hela tiden ändå. Så kolla upp det hela noga, är mitt tips.
Anonym
Tack! Fick precis svar från säljarna. Finns idag 30000kr på kontot men det kommer gå åt till lev.fakturor så kontot kommer vara noll. Hela aktiekapitalet ligger i lagret. Balans å resultaträkning får jag först imorn. //Anneli
3
Hej Anneli, För att komma fram till ett vettigt pris för bolaget så bör du ta en titt på resultaträkningen och balansräkningen samt skaffa dig en bra förståelse för hur kundrelationerna faktiskt ser ut (har de löpande kontrakt eller köper de sporadiskt? hur många av kunderna är återkommande kunder och hur mycket tenderar de att köpa för?). Baserat på kundrelationerna kan du göra en uppskattning av framtida försäljning. Vad som gäller finansieringen av själva köpet så kan du antingen göra det som en privatperson (det vill säga betala 150' av dina egna pengar, intjänade eller lånade) eller så kan du göra det i form av ett bolag. Precis som du själv föreslog är det möjligt att sätta upp ett holdingbolag där du går in med 50' själv, och sedan ta ett lån på de resterande 100'. För att få ett lån till ett nystartat bolag krävs det antingen att du har en inarbetad relation till en bankman, alternativt att du tar ett lån där du går in med personlig borgen. Om du tar in lån till ditt holdingbolag kommer det att vara återbetalningsskyldigt i första hand, oavsett personlig borgen eller inte. Om du har frågor om lån hjälper jag gärna till!
KOMPAR - Philip

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.