Förvärvskredit i bolag eller privat

1
1
Hej,

Jag har bestämt mig för att köpa en del av ett AB. Jag har tänkt betala 50 % privat och 50 % ska bestå av ett lån från banken. Låt säga att det totalt handlar om 2 MSEK. För detta kommer jag få en liten del av bolaget, mindre än 10 %. Köpet av bolaget kommer göras i mitt helägda nystartade AB. I princip ingen övrig verksamhet kommer bedrivas i mitt AB i dagsläget, ev. kanske nåt mindre konsultuppdrag.

Antingen lånar jag upp denna 1MSEK privat eller i mitt AB. Enligt banken kommer räntan bli densamma. Fördelen med att låna upp privat är väl att jag får högre ek i bolaget samt att jag kan göra ränteavdrag privat? Jag kan även få mitt AB att betala ränta på 2 MSEk till mig själv. Nackdelen att låna privat är väl att jag tar en större risk? Banken kommer dock kräva att jag borgar för en viss del av lånet även om pengarna lånas i mitt AB.

Hur ska jag resonera kring detta? Kan någon guida en vilsen man?
90
Hej, om du ska satsa så mycket pengar tycker jag att du ska ta hjälp av en riktig ekonomikonsult. Det kostar bra mycket mindre med rådgivningen än vad det kostar att göra en dålig affär. MVH Billy
www.affelin.se www.facebook.com/AffelinBda

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.