Lagerbolag med underskott

1
Jag håller på att starta eget inom skogsvård. Det blir AB, främst då vi är två stycken och det finns goda möjligheter till expansion och vissa potentiella kunder ser helst att man är AB.

Nu till min fråga, har fått möjligheten att starta genom att ta över ett lagerbolag med underskott. Min uppfattning är så att man istället för att måsta slänga in egna privat skattade pengar som aktiekapital har man 8 mån på sig att balansera bolagets ekonomi. Där tillkommer ju AB skatt på 26,3% istället för "vanlig" skatt. Som jag uppfattat det.

En revisor ska "rensa ur" bolaget från ev skulder och finns inga anmärkningar.

Är detta vanligt förekommande, vad är nackdelen/fördelen?
1165
Fördelen är att du har ett underskott att kvitta vinster emot, det är fördelaktigt. [br][br]Nackdelen är att det är svårt att överblicka om företaget (organisationsnumret) har några utfästa garantier, säkerheter eller liknande som kan komma upp till ytan. Vid t.ex. byggjobb så är garantin 10 år, och det är inte kul att efter flera år få ett sådant garantianspråk på halsen. Eftersom aktiebolag är en egen juridisk person som är det alltid bolaget som svarar för sådant, hur mycket man än bytt ägare.[br][br]Annat "giftigt" kan vara om bolaget bedrivit någon verksamhet som smutsat ned, inkl bensinstationer, då det kan komma obehagliga krav på sanering en dag.[br][br]Det är ett definitivt krav att du får ta del av bolagets hela bokföring för att kunna utröna vad man har pysslat med. För det mesta är det ingen fara, men riskerna med obegränsat ansvar är så stora att man alltid skall kolla ordentligt.
632
2
OBS![br][br]Det är inte särskilt troligt att du får behålla underskottet när du tar över bolaget. Och då tappar det hela vitsen med det. Kolla noga med revisor/skattekonsult.[br][br]I de flesta fall får man inte behålla underskott vid ägarebyte, om det inte är ex arv.
2360
31
Starta istället var sin firma då kan själva bestämma hur ni vill lägga upp era veksamheter. Att starta ett för att några kunder vill det verkar inte bra. Vad vill dessa kunder nästa gång för att ha med er att göra.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
18
"Dokumentären" om Ingvar Kamprads IKEA talade om att IKEA gjort exakt så att de köpt bolag med miljoner i underskott och sen kvittat vinster.[br][br]Så är man bara tillräckligt påläst, så bör det inte vara några konstigheter. Det säger iallfall mitt förnuft.[br][br]En fråga jag dock tycker TS ska ställa sig, är om det verkligen är värt allt extrajobb. Är det verkligen så mycket pengar du kan spara? Väg in risker och nedlagd tid och se vad du kommer fram till.[br][br]Jag var själv i samma sits och blev erbjuden det samma, men efter att ha tittat i bokföringen som luktade ciggarettrök tog vi beslutet att istället starta ett nytt rent bolag som vi själva visste allt om från dag 1. [br][br][quote author=krjh link=topic=8257.msg37199#msg37199 date=1292871033][br]OBS![br][br]Det är inte särskilt troligt att du får behålla underskottet när du tar över bolaget. Och då tappar det hela vitsen med det. Kolla noga med revisor/skattekonsult.[br][br]I de flesta fall får man inte behålla underskott vid ägarebyte, om det inte är ex arv.[br][/quote]
2360
31
Ja han köpte in bolag med underskott och jag kan resten av historien hur det blev så. Han är inte ensam om den metoden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.