finaniering vid köp av inarbetat företag

19
frågan  är säkert ställd 1000 ggr  men ställer den igen

har fått ett kanon läge att ta över en befintlig verksamhet  MEN  då man sitter i en sits som gör att möjligheten till egen insats  är  väldigt  liten hur går man tillväga ??

får  i dagarna  senaste bokslut skickat till mig  och har redan innan varit ikontakt med en bank på plats för  eventuell finansiering .. men då  det  är svårt att  låna till  hela köpeskillingen  så  har jag ett dilemma !

omsättningen  ligger i dags läget på 1,5 milj  den  är  baserad  på ett  begränsat öppethållande  med endast 3 dagar  i veckan .. så  möjligheterna  är  mycket stora att  öka densamma  med  nästan 1 ggr  inga anställda förutom nuvarande  ägaren med hjälp av  extra personal vid behov ..


som vissa invigda  säkert förstått så  handlar det  om en anrik  pub/restaurang
på en plats .. priset  är  mycket attraktivt i förhållande till den värdering som finns    hur  går man tillväga  ..  vilka kanaler kan man  få ytterligare finanser från förutom  en bank ?   

känns som  att missa detta  vore  ett elände ..  tacksam  för alla  kloka svar
632
3
Almi?
109
Ett svar som säkert också är givet 1000 ggr är att man kan söka en avtalskonstruktion där man går in med en liten andel och successivt köper loss gamla ägaren över längre tid.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
19
har nu fått senaste boksluten  och  är klar att gå till banken för en  diskusition..[br][br]det  "bästa" bud jag fått av tillfrågade banker  är att gå in med 20% eget kapital [br][br] det  känns spontant som  ett  helt ok bud från banken [br][br] MEN  bokslut  09 visar så liten vinst trots en nästan dubblad omsättning hur ser bankerna på ett sådant resultat  utgifterna  har nånstans  ökat markant och sänkt vinsten från föregående bokslut så ngt har ju där hänt  en större investering kanske ??? har nu bett  om en delårs rapport för att se  hur året 10 gått så långt  vilket torde vara mer relevanta siffror för banken att se ??
19
fick en tanke ..  om man kan komma överens med säljaren  om att  under  säg  en sex månaders period eller  ngt mer  arendera och driva i egen regi  för att sedan  köpa företaget .. detta borde  väl ge  en bättre möjlighet  när man står inför banken  dels  visat att man menar allvar med  sin verksamhet samt att den faktiskt  drar in slantarna med god marginal ..[br][br]jag har  bilden klar för mig hur jag skall förbättra  lönsamheten utan att  det kommer kosta massor av pengar . även skissat  igenom ett mål med min ide  och hur  jag/skall nå det [br][br]hur skall  man isåfall lägga fram ett sådant förslag till säljaren  utan att denne "tror"  man vill sko sig under en tid och sedan packar väskan .. [br][br][br]finns där några färdig skrivna avtal  för denna typen av överenskommelser ?
1165
15
Du bör ju i bokslutet kunna se vad det är som har ökat på kostnadssidan? [br][br]Normalt när man skall köpa ett företag så kommer man överens om en "Due Dilligence", dvs ett förfarande där en tilltänkt köpare mot vitesbelagd tystnadsplikt går igenom alla relevanta handlingar rörande bokföring, personal och avtal. Normalt sett tittar man hela vägen fram till föregående dags dagskassa i princip. Ser att upptaget lagervärde stämmer överens med vad som kan tänkas stå i hyllorna etc. Om man inte kan själv, så tar man hjälp av en duktig ekonom eller liknande. Kostar naturligtvis en del pengar att anlita någon, men det kostar mera att bli grundligt lurad.[br][br]I restaurangbranschen kan det ju handla om att man får förelägganden om ny ventilation, fettavskiljare i avloppet, indraget alkoholtillstånd eller kanske inte längre tillstånd att framföra livemusik om verksamheten byggt på det. Köket kan dömas ut, hyreskontraktet kanske är uppsagt etc. Det finns anledning att göra en verklig genomlysning.[br][br]Med det i handen är det sedan vettigt att börja räkna på vad man vill betala för verksamheten, och kunna ge banken ett bra underlag att bedöma om de vill ge dig lån eller inte.
109
Ytterligare anledning till att det kan vara lämpligt att söka konstruktion där endast mindre andel övertages och förre ägare succesivt köps ut över tid.[br][br]Minskar risken radikat för köparen och dessutom ger det säljaren incitament att vara ärlig. Om man räknar med att bli utköpt i framtiden så inleder man nog inte gärna den relationen med att blåsa köparen på det mindre, inledande beloppet.[br][br]Om det är absolut krav från säljaren att bli helt utköpt cash på ett bräde så kanske det finns en anledning till det. Folk vet att man kan komma undan med jäkla mycket lik i lasten när man säljer småföretag eftersom det är så enormt dyrt att processa i efterhand.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
1
Finns ett antal olika finansieringsalternativ, men glöm inte att olika typer av överlåtelser har olika juridiska konsekvenser.[br][br]Om det är ett AB kan du låta den gamla ägaren ha kvar en del av[br]aktierna och göra årliga utdelningar och således betala av köpet.[br][br]Du kan även försöka med en revers, dvs. skuldebrev där du finansierar[br]köpet med bolaget framtida intäkter.(Liknar den ovan)[br][br]Eventuellt skaffar dig en anställning hos ägaren och betalar av med din lön och tar ett banklån med restaurangen som säkerhet på resterande summa.[br][br]kanske bäst att fråga en bank om olika alternativ. Banker har inte bara pengar, utan även ett helt arsenal av kunskap.
19
har idag  haft ett mycket givande samtal med finasierings rågivare från almi  och bollat fram och tillbaka ,,  även  presenterat de siffror som fanns  i senaste bokslut  och trots min ringa tro iom att det rör sig om just  lukrativ branch så fick jag ett väldig positivt bemötande  och  skall i dagarna  färdigställa en affärsplan samt en budget så som jag vill se den inom ett år  i förhållande till nu rådande läge ..  när allt detta  är klart  och  dom känner sig nöjda med  mitt "dröm läge"  nåja:)    så  skall vi gemensamt  träffas samt besöka företaget i fråga .. [br][br]så  om man ser  bortom den ibland negativa syn banken har så  kan jag idag säga att  läget ser  ganska bra ut ..[br] [br][br]jag fick även rådet att redan från start satsa  på ett AB .. personligen känns det som lite stelbent i början  då man kan behöva bolla lite  med vissa saker  [br][br]så där  är  jag inte riktigt klar över  vad det blir ännu  [br][br]återkommer  efter  helgen  då jag har ett möte med nuvarande ägaren på lördag ..  men det verkar gå åt rätt håll .. [br][br][br]passar  även på att tacka för alla tips/förslag som kommit så långt
19
en tanke  i  allt inför banken  då man skall presentera sin budget .. [br][br]jag har ju bara senaste rapporten att gå på  och  har då brutit ner  omsätttning kostnader  i dagar som varit  öppet  därefter i timmar  lagt på ytterligare  öppet  i timmar samt dagar  . baserat  på den tidigare  inkomsten kostnader ökat den samma  .. nån som förstår hur jag menar ??  [br][br]detta  ger  en ganska  juste  ökning av omsättningen samt att  kostnaderna inte  ökat i samma takt  detta ger i sin tur en bättre lönsamhet..  [br][br]kan man  å får man räkna så ... [br][br]inget  är pålagt  för ytterligare utveckling dvs ideer samt utökning av  försäljnings yta mm 
19
trägen vinner  och med en övertygande  plan samt budget lyckades jag! [br] banken har gett ett muntligt lånelöfte  på större delen av köpeskillingen [br] lyckades förhandla ner priset  med 400k  då  var dom med..[br]så som det ser ut  så  har  jag 100% lånat  kapital  i form av  banklån samt  leverantörs lån ..  nu  är det  bara att  köra på ... :roll:
9
Berätta gärna om din erfarenheter kring det och hur det har gått.[br]Har det gått som du vill eller hittade du nån lik?
19
nu  är det spikat  möte på banken avklarat avtal klara  nu inväntas  datumet för själva övertagandet ...[br][br]allt löper på ..
2360
49
Om det är någon bransch där jag varit med och dömt så är det denna. Må du ha tur och hittat eventuella fallgropar för de är många. Det kommer även att bli tuffare tag mot denna typ av verksamhet från myndigheternas sida. De skötsamma får det bättre.[br]Lycka till!
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
19
finnes  ingen anledning att inte  vara skötsam ,,  fallgropar finns alltid oavsett  branch  ock jag har vänt på var sten.. och har dessutom  haft fördelen att kunna  befinna mig på plats och  arbetat  på stället i fråga under  en längre  tid innan allt blev klart .. så jag är odelat positiv till allt ..

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.