Egetkapital till nytt bolag

1
Hej!

Behöver tips på hur man ska få ihop egetkapital till ett nytt bolag. Vi är några st (<5) som har tänkt att starta ett nytt bolag i Sverige. Vi jobbar idag på ett annat företag så jag skriver därför så "luddigt" jag kan.
Vi är inarbetade i vår branch och lär inte ha några större problem med att få igång försäljningen för det nya fabrikatet. Det krävs givetvis mycket arbete, och det kan vara lite tufft i början. Men på sikt är det inga större tvivel om att företaget kommer att blomstra bra. Det handlar om ett fabrikat som inte finns etablerat i Sverige ännu.

I vår budget har vi bantat ned allt till ett minimum för att få en bra ekonomisk start på företaget. Låga löner, inga tjänstebilar, inga hyreskostnader, etc.
Vi behöver dock ett egetkapital på ca 500.000 kr. Hade från början en som kunde gå in med 200.000 och då tänkte vi dela resten på oss anställda. Men denna person backade ur (p.ga. personliga skäl). Att låna upp hela beloppet själva är lite svårt. Bankerna blir ju inte helt överlyckliga över att låna ut pengar till någon som i princip kommer att säga upp sig från jobbet.
Om man istället ska låta företaget låna upp pengar så lär de väl kräva att någon sätter sin bostad i pant. Vilken ingen av oss är villiga att göra. Men att låna sig till detta belopp utan säkerhet lär inte vara så lätt? Pratar man med Almi säger de bara att vi måste ha en lösning med en annan finansiär på plats innan de kan hjälpa oss.
Så vart ska man vända sig?
1165
15
Så man kan sammanfatta det med att ni har en idé ni tror på, och som skall göra er rika. Men ni vill inte ta risken för det hela, utan den skall någon annan ta genom att låna ut pengar utan säkerhet?[br][br]Nästan vem som helst kan utan större problem idag få ett blancolån på 150-200kkr, så ni borde kunna klara finansieringen själva. Tricket är väl att inte putta in så mycket pengar i bolaget utan lån ut pengarna som behövs, ha lite att leva på tills företaget kan betala tillbaka lånet och sedan börja betala ut lön. [br][br]Alltså, bryt ned kapitalbehovet till vad var och en behöver skaffa fram, och låt var och en lösa det enskilt. Vill någon pantsätta sin bostad, så låt denne göra det för sin andel. Vill någon annan prata med föräldrarna, eller sälja bilen/båten/sommarstugan, så låt dem göra det. [br][br]På så sätt tror jag att ni kommer närmare en lösning, och alla kommer att känna att man MÅSTE lyckas, för det är sitt eget namn som ståtar på skuldsedlarna man skrivit under.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.