Hyrt lokal och ska skapa litet kontorshotell, men moms?

1

Hej!
Är en 19 årig entreprenör med eget företag inom fastighetsförvaltning. Äger inga egna fastigheter och bedriver verksamheten som enskild firma. Är idag registrerad för moms och redovisar moms.
Har nu fått tillfälle att hyra en av min kunds lokaler, dvs den juridiska ägaren av fastigheten som jag förvaltar för deras räkning.
Jag behöver två rum för min egna verksamhet då man inte får mycket gjort hemma i pojkrummet.

Min ide är att hyra lokalen för en bra hyra och sedan skapa ett litet kontorshotell.
Hela ytan är på 170m2 och har 7 enskilda kontorsrum, dessutom tänker jag hyra ut 6-8 öppna arbetsplatser i en stor sal i lokalen.
Jag kommer att hyra lokalen utan moms på hyran, min personal kommer att renovera lokalen för kanske 1000000:-, på material och inventarier drar jag moms, men ska jag lägga moms på hyran för de rum/platser jag hyr ut.

Hur redovisar jag intäkterna från uthyrningen? Som rörelseintäkter eller andra intäkter? Eftersom jag inte äger fastigheten så ska väl inte jag registera mig för särskild lokalmoms som fastighetsägare ibland behöver göra? Jag säljer ju en tjänst/plats, då lägger jag alltså på moms om 25% för hyran?

Tacksam för svar!


720
Ska du ta ut moms  på lokaler så måste du registrera dig för frivillig skattskyldighet för lokaler. Du ska då kunna lägga på moms på hyresfakturorna under förutsättning att dina hyresgäster är reggade för moms.[br][br]Utan att ha denna momsregistrering så får du inte heller lyfta moms på de kostnader som är knutna till lokalen.
2360
37
Om det är kontorshotell så förutsätter det nästan att alla är reg. för moms. Man kan där även ha en central växel som kan ta samtal när man är ute samt sköta en del administration.  Jag har haft några sådana kunder under mina år som företagsinredare och de gick mycket bra för dem, men det ligger mer än 20 år bak i tiden sedan jag slutade med de så det kanske är annorlunda nu.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.