Satsa 100% eller starta gradvis?

36
Jag har idag en fast anställning med bra betalt, vilket är tryggt och säkert. Jag vill dock inget hellre än att starta eget, eller rättare sagt vidareutveckla mitt företag. Då kommer frågan om finansiering. Jag stöter på två typer av människor:

1. Dom som börjar driva sitt företag vid sidan av på kvällar och helger och sedan tar steget när det börjar bära sig.

2. Dom som vågar säga upp sig och tar lån för att finansiera verksamheten.

Alt 1 är ju självklart nästintill riskfritt, men som jag ser det finns det stora nackdelar. Jobbar man heltid på dagarna så är det väldigt svårt att få igång något på allvar. Man kan inte träffa kunder/leverantörer, inte nätverka, inte sälja osv.

Personligen tror jag att man måste välja alt 2. Våga ta steget, men därmed också en stor risk.

Hur har ni andra gjort för att finansiera? Har ni egenfinansierat genom alt 1 eller har ni tagit lån/hittat investerare?
2066
2
Om du inte vill något hellre än att vidareutveckla ditt företag hade du redan gjort det. Det finns alltid saker som väger in, ekonomi, trygghet, familj etc...[br][br]Hur det fungerar att driva eget samtidigt som man är anställd beror väldigt mycket på dina jobbvilkor (nattskift, flex, gå ner i tid), vilket företag du startar och hur du är som person. En del kombinationer fungerar, andra gör det inte.[br][br]Jag gick efter alternativ ett, fast det var inget medvetet val. Det började som en hobbyverksamhet brevid skola och sedan jobb, för att utvecklas till ett företag jag kan leva på. Även om jag fortfarande pluggar en del, att bara "jobba" räcker inte - det blir för mycket tid över ;)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Alternav 2 är som att hoppa i vattnet utan att veta om det är grunt eller ej samt att man inte vet om man kan simma. Det är naturligtvis en möjlighet kanske en nödvändighet, men för de flesta är nog alternati 1 att föredra så får man även känna hur det är att vara företagare arbetstidsmässigt. Det är ofta dubbelt kanske än mer arbete och då oftast de första åren. Så med ett bra arbete en sjunkande marknad så ta det lugnt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
36
Tack för era svar. Som du skriver Jonathan så finns det självklart alltid vägval man behöver göra och i mitt fall är det en familj och hus som jag måste försörja. Annars hade jag tagit steget fullt ut för länge sedan. [br]Nu är jag mammaledig igen och ska försöka få igång verksamheten lite mer när jag är på hemmaplan.
456
1
Beror ju på vad det är som skall startas. Har du en konsultverksamhet så kanske du har turen att teckna avtal med en kund på 50% beläggning ett år framåt. Då är det ett perfekt val för en startsträcka... ;)
28
Att tillägga är att dina kunskaper som företagare räknas in, har du system för att minska administrationsarbete? Är du säker på allt som ska göras eller krävs det inlärning först etc. [br][br]Berätta mer om dig och ditt företag så blir det lättare att ge en konkret opinion.
36
Jag tänkte att jag kunde uppdatera er lite på vad som hänt de senaste månaderna. Jag valde ett mellanting mellan de två. Jag har startat ett AB och kommer att vidareutveckla min webshop genom att öppna en fysisk butik i Göteborg. Detta krävde förstås en del lån både privat och på företaget, men någon annan möjlighet fanns inte. Däremot kommer jag att ha en person anställd och sedan själv behålla mitt gamla jobb. På så sätt har jag kvar min egen inkomst och kan fokusera på planering, inköp, ekonomi och vidareutveckling av mitt företag samtidigt som jag har en tjej som sköter själva butiken.[br]Nu får man bara hålla tummarna för att det går vägen.
2066
2
Kul att höra att det är på gång. Det låter som en bra mellanväg, fortsätt gärna att hålla oss uppdaterade, alltid kul att få höra fortsättningen. Och, lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
6
Hej, lycka till med ditt projekt![br][br]En sak man lär sig med tiden är att det absolut inte är ett självändamål att starta eget, det finns naturligtvis ett pris på vad det är värt att vara sin egen. Priset är individuellt och beror på saker som du själv har beskrivit som familj, bostad, fast anställning sedan tidigare, mål och visioner med livet o.s.v[br][br]Många( inte alla) drivs av pressen av att klara sig på egen hand och kanske inte har så mycket att välja på, medan det finns personer, som du själv, där familj och befintligt arbete kan vara gott nog. Personligen hade jag haft en väldigt försiktig inställning att ta hela klivet direkt om jag varit försörjningsskyldig, din metod kan vara ett bra exempel på detta. Hade jag däremot haft resurserna att vara utan inkomst under en längre tid och investerat min tid i något som jag tror på så skulle jag valt det alternativet.[br]
2360
37
Att du har kvar ditt gamla arbete är bra.  Att du vågat öppna butik och anställa ställer verkligen stora krav på att få det hela att gå runt men kanske har du nytta av läget som det nu är. En del företag går bättre  när det är sämre tider så även för oss.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
36
Ja, det känns väldigt bra att ha kvar sitt vanliga "tråkiga" jobb. Skulle det skita sig med butiken så är det ju krasst sätt inte jag som blir av med jobbet, utan bara med satsad insats. Jag har också fått förmånen att hitta en bra tjej som är väldigt ung, men otroligt driftig. Tack vare hennes låga ålder så är ju arbetsgivaravgiften väldigt låg och personalkostnaderna blir inte så höga.[br][br]Visst är det sen lite surt att det kom en finanskris mitt i allt, men å andra sidan, folk behöver alltid presenter. Det kommer alltid en jul och folk fyller alltid år. Kanske att man får anpassa sortimentet lite så att man inte tar in de allra dyraste produkterna.
60
Lite smårolig nisch du har.[br]Imponerande att du under en sån kort tid har möjlighet att anställa någon till företaget.
www.kamerafilter.se | www.ljustalt.se | www.reflexskarm.se
12
jag driver ett företag utöver mitt ordinarie jobb o tycker att det känns som ett vettigt sätt att testa lite o se om konceptet håller..[br][br]visst det blir några extra timmar efter en arbetsdag men så länge jag tycker att det är kul så går det bra men vistt kommer det en dag då jag måste välja om man ska sluta jobbet o satsa fullt ut men under tiden så hinner jag bygga upp kundkrets o skaffa inventarier med egna medel[br][br]o då tror jag att man sitter  ien lite bättre sits när det är dagsatt satsa fullt ut[br][br]men det är bara en tanke från en ännu ganska oerfaren nyföretagare[br][br]
33
Är det någonting du kan tänka dig att livnära dig på, som du tycker är kul, och som ger dig stimulans är det bara 100% som gäller, minst.[br][br]Så länge du har en trygghet kvar, kommer du inte lämna den. Då kommer du inte heller skapa den framgång du behöver med din idé om du hela tiden har något annat. Bestämmer du dig för att bara köra lite vid sidan av, så kommer det häller inte att bli annat. Dina visioner, och dina ambitioner är det som skapas.[br][br]Det är heller inte förrän du verkligen försökt 100% som du vet om det funkade, skulle det inte göra det kan du lättare släppa och gå vidare mot nya idéer.[br]Men skulle det funka, ja då är ju det gutt![br]Lycka till![br]/Andraes
3
Jag skulle aldrig har startat ett foretag med uppsägning från mitt jobb. Tänk om det inte går bra! Jag känner personner som gjorde det ändå och det gick bra men måste säga att de KUNDE sin sak eftersom de startade sitt eget företag som sysslade med samma saker, alltså de hade alla kontakter , kände alla möjliga problem osv.
2360
37
Vilse det är bra att du ger 100%  men mitt råd är att ta det lite lugnt och utvecka i långsam takt. Jag har som inredare följt många på dess väg. En av mina kunder som jag sett växa (fick ärva kunden) sedan början av 50-talet till jag trappade ner för 25 år sedan  är HM,  från början Hennnes, därefter Hennes & Mauritz (som var en herraffär diagonalt mot Åhlens i City, Sedan kom Ur och Penn. Ja du ser man kan bli ganska stor om man tar det lugnt också.  Själv jobbade jag alldeles för hårt då och det straffade sig. Därför kan jag ge kloka råd här emellanåt. när jag inte är arg.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.