Hur ser ni på samarbete?

35
Samarbeta med konkurrenter?
Har haft flera företag under livet och många gånger kontaktat andra i min bransch med förfrågan om samarbete, men aldrig mött något intresse. Det är t ex dyrt att annonsera och ofta ger det inte en enda kund. Att jobba ensam kan också bli väldigt ensamt, man har ingen att ventilera sina idéer och funderingar med. Har det med status att göra? Kanske är det så att alla bara vill förknippas med någon som har högre status, är man lite äldre måste man kanske vara bevisat framgångsrik (och helst man) för att räknas. Eller kan det helt enkelt vara så att man själv inte har så hög status eller är så framgångsrik som man utger sig för att vara, kanske har man en partner/man/fru som drar in pengarna och stöttar upp.

Har ofta undrat över varför intresset för samarbete är så svagt, utseendet är viktigt, liksom åldersföraktet, men även äldre ignorerar andra äldre till förmån för yngre. Alla vill umgås med någon verkar framgångsrik, även om framgången är byggd på lån och kan spricka när som helst. Vi kan gå miste om mycket när vi avfärdar varandra utifrån så ytliga ting och vi vet inte heller vem eller vilka den personen känner.  I en enkät här på sidan uppger flest att det är svåraste är att skaffa kunder (34,78 %).

Samarbeta mer, även utanför de dyra nätverken, även med ickesnygga/unga, och även inom samma yrke/bransch, det tror jag alla skulle tjäna på.
720
Du gör ett grundläggande tankefel i ditt resonemang. Om jag samarbetar med ett företag så är det för att vi båda kan ha nytta av det, inte för något annat. Ett företag kan varken vara ung eller gammal, snygg eller ful möjligen rik eller fattig. [br][br]Vad jag menar är alltså att företaget inte är likställt med företagaren. Har du ett företag som har något att erbjuda som mitt företag kan ha en fördel av så är jag säker på att ingen tackar nej till det samarbetet, men på lika vilkor. Man ska vara extremt försiktig med att verka vara den "tärande" i ett samarbete, ryktet om det sprider sig snabbt och man kan ha brännt broar långt innan man själv visste att de fanns.[br][br]Ett exemel ger du själv i en annan fråga här på forumet. Du behöver någon som rättar till din bokföring som du fått fel i och erbjuder ett presentkort på städning (?) i utbyte mot vad du tror är några timmar jobb. Jag kan bokföring men mitt företag kan ju inte utföra ett arbete mot att jag som privatperson får städat hemma, vad är vinsten för firman i det fallet. Du får gratis bokföring under ett antal timmar (som du inte har en aning om hur lång tid det tar) och din kostnad blir lönen för den som städar. Om vi då säger att våra pris är lika höga ut 350 kr timmen så får du ett värde av 1050 från mitt företag mot att du betalar 480 kr = vinst på 570 kronor. Mitt företag däremot förlorar 700 kr i lönekostnad på den som utför arbetet och personligen skulle jag tjäna 656 kr om jag nu  ville ha städat ändå och alltså skulle köpt tjänsten i allafall. Alltså en vinst till dig men i bästa fall bar en liten förlust till mig. Det är inte den bästa grogrunden för ett samarbete.[br][br]Om du istället börjar fundera på vad du kan erbjuda andra i ett samarbet istället för vad du själv kan tjäna på det så är jag övertygad om att det inte finns någon som söger nej till att samarbete med ditt företag oaktat vilken ålder eller kön du har[br]
35
Du känner inte mig om du utgår från att jag är den tärande som bara ska ha och ha. Det vanligaste är att jag är den som ger, aldrig har jag utnyttjat någon, jag betalar i regel en hel del extra för att visa min uppskattning om någon ställer upp med något jag  behöver. Det gäller också löner, jag betalar 12-15 kronor över avtalet för att jag uppskattar den som gör jobbet. Många, kanske du själv utnyttjar folk maximalt för minimal lön för att tjäna så mycket som möjligt. Det är inte min huvuduppgift att tjäna på någon annan. Jag strävar efter en win-win-situation. [br][br]Om man har ett litet företag så är man självklart företaget, oavsett hur man ser ut, hur gammal man är eller hur framgångsrik man är, då tycker jag att det finns anledning att jobba ihop mer istället för att kämpa var för sig. [br][br]Jag ser att du är - till skillnad från mig - bra i matte. Dock vill jag inte ha din hjälp vare sig i utbyte mot pengar eller arbete, du är för arrogant och fördomsfull som redan har bestämt dig för att jag är tärande. Jag föredrar folk som är lite mer ödmjuka och som känner att de har nytta av att byta tjänster.
2066
2
Jag håller inte med dig. Jag anser att det är viktigt att skilja på person och företag. Speciellt om man har ett litet företag. På ditt resonemang låter det som du vill ha mer socialt umgänge än ett företagsmässigt samarbete. Någon form av socialt nätverk för företagare kanske?[br][br]Om det inte stämmer, vad är det du vill samarbeta kring?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
35
Ta av dig burkan Jante och visa vem du är! Då ska jag gärna diskutera med dig. Folk som är fulla av fördomar och självsäkra åsikter men inte vågar stå för dem eller visa sig har jag inget förtroende för.
2066
2
Ehh? Va?[br][br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
40
1
Nu har jag läst tråden fyra gånger och förstår fortfarande inte Novembers sista postning. Tack och lov är jag inte ensam. :)[br][br]För egen del samarbetar jag gärna med andra företag (ej företagare), men då i egenskap av att de är mina leverantörer. Även om de är mina leverantörer har vi ett gott samarbete och kan exempelvis möta kunden tillsammans men även tillverkaren av produkten.
338
19
Jag samarbetar gärna med företag men inte om personen/personerna bakom inte delar mina värderingar och är seriösa. Så för mig är personen jag har kontakt med samma som företaget oavsett om det är ett enmansföretag eller 100 anställda. Det ska kännas rätt vilket jag tycker man märker ganska snabbt.
2066
2
[quote author=Jan-E O link=topic=8406.msg37691#msg37691 date=1295313496][br]Så för mig är personen jag har kontakt med samma som företaget oavsett om det är ett enmansföretag eller 100 anställda.[br][/quote][br][br]Ja, visst. Personliga relationer spelar roll. Men, om du har kontakt med någon på ett företag som inte delar dina värderingar - kan du inte tänka dig att samarbeta alls med företaget, även om du kan ha kontakt med någon annan som du klickar perfekt med?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
338
19
Jo det skulle kunna hända. Men oftast ger jag nog upp ett företag om en person är ett rötägg. Första kontakten sätter väl ribban för hur jag ser på företaget. Det brukar sitta i väggarna/ledningen det där med så om en är otrevlig eller mest tänker på att själv vinna så brukar hela företaget vara likadant. Men finns så klart undantag.
2066
2
Jag drog inte likhet mellan att inte dela mina värderingar och vara ett rötägg. Lite väl inskränkt att tro att en åsikt är den enda rätta.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
31
När jag höll på med inredning samarbetade jag ofta med mina konkurrenter. För detta behövs det att man känner sig trygg och vet att man inte går bakom ryggen på varandra, sådant sprider sig dessutom blixtsnabbt. Ibland kan det vara bra med motsatsen att man inte samarbetar inom vissa fall och då har ju alla möjlighet att presentera sig och kunden tar den han har förtroende för.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
338
19
[quote author=Jonathan link=topic=8406.msg37722#msg37722 date=1295392874][br]Jag drog inte likhet mellan att inte dela mina värderingar och vara ett rötägg. Lite väl inskränkt att tro att en åsikt är den enda rätta.[br][/quote][br][br]Värdering jag inte delar = anställa och behålla rötägg[br][br]Inte alltid lätt att undvika men ofta säger ett rötägg mycket om hela organisationen.[br][br]Så du jobbar gärna vidare med ett företag du har blivit märkligt behandlad av eller en säljare som bara ska ha ha ha? Det är ett rötägg för mig och jag vill inte göra affärer med det företaget. Det är min åsikt och den är rätt för mig  ;-)
2066
2
[quote author=Jan-E O link=topic=8406.msg37731#msg37731 date=1295429657][br]Så du jobbar gärna vidare med ett företag du har blivit märkligt behandlad av eller en säljare som bara ska ha ha ha?[br][/quote][br][br]Inte gärna, men det har hänt. Så länge värdet av det företaget erbjuder är mer värt än problemen kan jag vara med, typ. Det måste inte vara monetära värden, men det är det enklaste sättet att mäta.[br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.