åldergräns i e-butik?

96
Är det lag att man måste vara 18 år för att handla i  en nätbutik? Eller är det upp till bolaget själv? (Givetvis syftar jag inte på hemsidor som säljer, alkohol, tobak, vuxenleksaker, vuxenfilmer osv)

Borde det inte vara så att så länge man är ägare av sitt bankkort så borde man få köpa oavsett ålder när det gäller "betala med kort"?
Hur funkar det då med faktura?
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör
2066
2
Nja... för att vara otydlig. En person som inte fyllt 18 är underårig och därmed inte myndig. En omyndig person kan/får inte själv ingå köpeavtal, försätta sig i skuld och så vidare. Detta luckras upp allt eftersom personen närmar sig 18, och vid 16 års ålder får en person enligt lagen själv råda över pengar han/hon själv förvärvat. För att göra en lång historia kort, ett avtal med en omyndig person gäller inte om det inte finns samtycke/godkännande från förmyndaren (vanligen föräldrarna).[br]Vad gäller bankkort borde man kunna hävda att en person som själv får hantera detta har tillåtelse från sina föräldrar genom att de godkänt detta på banken? Någon som vet?[br][br][br]PS.[br]Tyckte att kommentaren om "vuxenleksaker" var ganska kul :) Vem avgör vad som är en vuxenleksak?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
96
Så med andra ord kan man egentligen ha en liten ruta där en omyndig person klickar på: "att jag har fått samtycke från mina förmyndare.[br][br][br]Jo, du vet nog vad jag menar  :giggle  och det som avgör vad som är en ""vuxen leksak", jadu.... :roll: Men skulle inte förvåna mig att det finns ngn förening som bestämmer sånt... [br]
www.trcore.com-Importera från Kina+ 3D Skrivare leverantör
2066
2
Tvivlar på att det i lagens mening räcker med att en omyndig person intygar att han/hon har samtycke. Som att de på banken skulle godkänna att jag muntligen intygar att jag faktiskt har ditt tillstånd att tömma ditt konto på pengar :)[br][br]Hur det fungerar i verkligheten vet jag inte säkert. Skulle tro att de flesta som säljer enklare/billigare saker ignorerar det, och helt enkelt häver köpet om det kommer in invändningar. En bilförsäljare däremot skulle troligtvis kräva att föräldrarna är på plats och skriver under köpehandlingen.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
8
Jag vet inte riktigt hur lagen ser ut när det gäller detta men jag tycker att det handlar mer om att man som säljare inte ska sälja till barn/ungdomar. Jag ska ha 18-års gräns på min shop när vi öppnar för att jag inte vill att folk ska tro att vi är något oärligt företag.[br][br] :winner
Ert Behov - vår utmaning
15
Japp håller med! Det är förbjudet enligt lag att sälja till minderåriga dvs 18 år. I min webshop ska personen skriva när de är födda och paypal kommer att kolla upp det iallafall.
Den som vågar han vinner...
2066
2
Jag känner inte till någon lag som säger att det är förbjudet att sälja till personer under 18 år. Däremot är det som jag tidigare skrivit begränsat vad gäller rätten att ingå avtal och göra upp affärer.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.