Frågor ang bokföring/eget kapital

9
Hej!Jag bokför enligt kontantprincipen, dvs att händelserna bokförs samtidigt som de betalas/inkommer.Mitt huvudbry är nu att intäkterna i företaget kommer med ca 6 veckors släp, dvs inkommer sex veckor efter att arbetet utförts. Intäkterna specifieras dock i avräkningar efter två veckor. Däremot måste jag ändå betala utgifter omgående, dessa har blivit med eget kapital hittills eftersom jag fortfarande inte fått betalning.Min redovisningsbyrå bokför ändå intäkterna samma månad som arbetet utförts, trots att betalning inte inkommit. Detta har medfört att jag fått betala in utgående moms på skattekontot - ska det vara så?Jag är också rädd att det egna kapitalet blir osynligt i och med att byrån inkluderat intäkterna i den preliminära balansrapporten som jag erhållit, trots att betalningen som sagt inte inkommit. Vill ju hemskt ogärna skatta bort tiotusentals kronor som är mina. Är denna oro befogad?Tack på förhand!
488
[quote="GoranS"] Jag bokför enligt kontantprincipen, [br] [br]Min redovisningsbyrå bokför ändå intäkterna samma månad som arbetet utförts, trots att betalning inte inkommit. Detta har medfört att jag fått betala in utgående moms på skattekontot - ska det vara så? [br][/quote] [br] [br]Låter väldigt märkligt tycker jag. Jag kan förstå att redovisningsbyrån gärna periodiserar intäkterna till den månad du har gjort jobbet, så att du ska få en rättvisande bild av intäkter + kostnader på samma månad som de har uppstått. Men däremot förstår jag inte alls varför intäkterna måste tas upp i momsredovisningen bara för att de periodiserats till en viss månad, ifall du ska använda kontantprincipen. Eller är det jag som tänker fel för jag använder aldrig kontantprincipen??
9
Hej! [br] [br]Finns det någon som kan bekräfta att detta är felaktig bokföring? Isåfall byter jag redovisningsbyrå omgående - tidigare insisterade konsulten ifråga på att på begäran till Skatteverket insända verifikationer som styrkte mina inköp vilket skulle resultera i momsåterbäring på ca 60 000 kr. Jag tänkte göra det själv och var bara där för att hämta ett kvitto jag inte tagit kopia på, men han envisades med att förrätta detta själv. [br] [br]Istället för att skicka en kopia på fakturan från finansieringsinstitutet så skickades en kopia på ett mer eller mindre handskrivet köpkontrakt, vilket förstås gjorde att jag fick avslag på min yrkan om återbetalning av ingående moms när jag som värst behövde det. Jag fick avdela en förmiddag till att själv ordna det och lämna över det till berörd handläggare på Skatteverket personligen. Visar det sig att fel har gjorts även denna gång får jag nog fly innan mars månad ska deklareras...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.