Ta in sambo som delägare

1
Hej,

jag skulle vilja ha lite input/ideér på hur vi enklast löser vår situation.

Bakgrund:
Jag och min sambo startade, för 3 år sedan, ett AB där aktiefördelningen var och fortfarande är 90% mina och 10% hennes.
Anledningen till fördelningen är att det endast var/är jag som skulle bedriva verksamheten men att hon ville vara med på ett hörn för att vid ett senare tillfälle vara med och bedriva verksamheten 50/50. Hon hade vid uppstartaten inte tiden.

Nu har vi frigjort tid och hon känner sig redo och jag ser fram emot att göra detta tillsammans.

Under dessa 3 år har jag jobbat hårt med AB:et på sidan av mitt heltidsjobb.
Jag har sålt en hel del timmar samt köpt, renoverat och sålt en fastighet.
Idag finns inga skulder i bolaget, det finns heller inga materiella tillgångar utan det finns ca 1MSEK skattade pengar i kassan.
Planen den närmsta tiden är att köpa en ny fastighet, antingen ett renoveringsobjekt eller hyresobjekt för att bedriva verksamheten vidare.

Nu till frågorna:
Sambon vill äga 50% utav aktierna. hur gör vi detta smidigast? Jag antar en privat aktieöverlåtelse.
Hur värderar jag dessa aktier? Hon äger idag 10% men vill förvärva resterande 40%
Är det så enkelt som att ta 1MSEK*0,4=400TSEK?

Detta är mycket pengar för både mig och henne, och hon är inte redo att ta den investeringen.
Jag hade en idé om att göra en aktieutdelning för att minska kassan (värderingen?) för att sänka tröskeln för henne, men det blir fortfarande mycket pengar och hon är inte redo för en sådan investering heller.
Jag vill sälja dessa aktieandelar till ett rättvist pris för att det ska kännas motiverande för båda att gå in i detta 50/50

Finns det något annat sätt att göra detta?
Vi känner oss lite vilsna här.

 
4
Coolt med renovering av fastigheten, studerar byggproduktionsledning ROT och har haft liknande planer. 

Mitt råd är att behålla aktierna tills hon producerat resultat, därefter gradvis belöna henne med optioner/aktier. Att sälja 40% av aktierna är stort beslut.

Vad händer om hon inte klarar av utmaningen?

På andra sidan kan ett 50/50 ägande vara väldigt motiverande för henne, då kanske de kan delas ut i 4 omgångar på 10% var gång till totalt 40%? 

Sista lösningen är väl att ge bort de aktierna fast kräva insatser antingen ekonomiskt eller på andra sätt, som kan skapa resultat.

Finns väl olika alternativ beroende på situationen
2
Du kan starta ett holdingbolag som hon får en skuld till i samma veva som hon förvärvar aktierna.
Jag kan inte alla deltaljer, men om du gör det måste du ta ut all samlad aktieutdelning från gamla bolaget, du kan även tömma kassan i gamla bolaget och sätta in dem i holdingbolaget,  i vart fall allt som inte behövs som rörelsekapital.
På så sätt kan du sälja de där 40% av aktierna till henne för en lägre summa, som dessutom blir till en skuld till ditt holdingbolag.
Är ingen expoert, så om det låter intressant kanske du kan hitta någon revisor på din ort som är specialiserad på "generationsväxlingar" då ditt problem verkar likna den typen av problembild rätt mycket.
 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.