Bokfört för hög kostnad, avslutat räkenskapsår.

2
Hej!

Det är så att jag insett att jag i det upprättade bokslutet för 2022 missat att bokföra momsen för en verifikationerna. Detta innebär att hela kostnaden på 1250  kr bokfördes som en avdragsgill kostnad istället för 1000 kr kostnad + 250 kr moms. Detta har jag åtgärdat genom att skicka in en ny momsdeklaration där jag justerat upp den ingående momsen samt i inkomstdeklarationen genom att justera 4.3c.  

Min fundering gäller därmed hur detta ska bokföras i innevarande år för att det ska bli korrekt i bokföringen?

Tack på förhand!
1073
139
Hej,
Min spontana undran är ju varför du satte igång någon ändringsprocess. Det handlar om 250 kr minus uppskattningsvis 100 kr = 150 kr som du "tjänar" på det hela. Jag skulle i din situationen låtit det vara, det var ju inget fel som minskade din totala skatt utan höjde den.

Men lösningen bör väl vara att göra om bokslutet och ändra inkomstdeklarationen, vet inte ifall du hunnit lämna in årsredovisningen
 
2
Hej!

Tanken var väl att det var ett fel som hade begåtts och att det därmed behövde åtgärdas, slog mig inte att jag kunde låta bli att göra någonting åt då summan som du säger är i princip obefintlig. Men för att svara på din fråga är årsredovisningen inlämad. Antar att jag på något sätt behöver boka om kostnaden till moms men hur görs detta för att inte påverka innevarande års moms?
1073
139
Hej igen,
Om jag uppfattat rätt har du alltså en inlämnad momsdeklaration som inte stämmer med bokföringen, en inlämnad inkomstdeklaration som ger ett annat resultat och skatt jämfört med bokslutet, men du har en inlämnad årsredovisning som stämmer med bokslutet.

Jag skulle i ditt fall lämnat in en ny momsdeklaration och inkomstdeklaration som var enligt de du lämnade in från början.
 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.