Bokföra betalning i klumpsumma

1

Hej!Jag har en kund som betalar många fakturor åt gången i en klumpsumma. Jag gör både små och stora jobb åt dem, och det kan vara uppåt 40 fakturor åt gången. Jag får en bekräftelse på vilka fakturor som ingår i en viss betalning, när betalningen är på väg. Min fråga är hur jag egentligen ska bokföra och arkivera detta. Jag använder kontantmetoden. Behöver jag samla alla 40 fakturor som underlag för en betalning, eller kan sammanställningen jag får från kunden räcka? Den innehåller fakturanummer, datum och summa för varje faktura. Fakturorna skickar jag digitalt, så de finns sparade i mejlen, men det skulle underlätta att slippa samla ihop varje enskild faktura och spara på samma ställe vid betalning. Eftersom jag inte vet i förväg vilka fakturor som kommer att betalas vid ett visst tillfälle skulle det bli ett pilligt jobb att gå igenom kundens lista och söka upp och spara varje faktura. Däremot skulle jag kunna samla alla fakturor för just den kunden i en särskild mapp.

 Tack på förhand om någon har tips!

1009
211

Hej,

När du använder kontantmetoden så bokför du fakturorna först vid betalning och det är just fakturorna som är underlag för moms, försäljning mm. Mailen är inte en del av bokföringen, så du kommer att behöva ha fakturorna som underlag i din bokföring på något vis - på papper eller elektroniskt. Och det gäller ju alla fakturor - du måste ha en kopia sparad i bokföringen.

Om du gör fakturorna i ett program som tex Fortnox så har du ju en reskontra där fakturorna finns sparade. Inbetalningen ger då bara en referens till vilken faktura som är betald. Så kan man ju göra även om du skulle ha ett separat faktureringsprogram, men du måste ju också kolla igenom alla fakturor så du får rätt moms mm. Men ett separat fakturaprogram bör ju ge ett bra underlag till bokföringen. Man bör ju kunna göra på samma sätt om man tex gör fakturor i Word och sparar som pdf, att man har en mapp i nummerordning och hänvisar till fakturanummer.

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.