Min preliminära skatt kan inte stämma

5

Hej!Jag skickade in en preliminär skattedeklaration förra veckan och jag känner att det inte kan stämma. Detta är uppgifterna jag lämnat in.Jag har intjänat en lön på 102 941kr, och en skatt på 30 882kr har dragits av detta.I min firma angav jag en försäljning på 100 000kr. Jag har sedan köpt in varor på 8194kr. Så beskattningsbara överskottet hamnar på 91 806kr. Sedan står det att årets beräknade avdrag för egenavgifter ligger på 22 952kr. Så slutliga beskattningsbara överskottet är 68 854kr.Beslutet blev att min debiterade preliminärskatt hamnade på 7962kr.Det är absurt lite pengar relativt mitt företags överskott. Hur kan det ha blivit så, har jag angivit något fel?

1073
139

Hej,

Utifrån de uppgifter du lämnat och att skatteverket rutinmässigt gör ett alldeles för stort beräknat avdrag för egenavgifter så är det rimligt att debiterad preliminärskatt hamnar på det beloppet.

Nu är det flera uppgifter som kan påverka din slutliga skatt jag inte vet om: Var du bor, hur gammal du är, om du är medlem i kyrkan eller annat trosamfund, kapitalinkomster, fastighetsinnehav osv.

Men om du inte är över 65 år, bor i Upplands Väsby kommun, inte medlem i kyrkan, inga kapitalinkomster eller fastigheter så borde enligt de uppgifter du lämnat det beräknade avdraget för egenavgifter bli 16.450 kr och då skulle den skatt du blir skyldig hamna på ca 12.700 kr.

Du kan ta upp ett beräknat avdrag för egenavgifter upp till 25 % av resultatet men genom att det blir alldeles för högt i förhållande till vad egenavgifterna fastställs till så kommer skillnaden att belasta nästa år istället, därför bättre med ett realistiskt avdrag.

 
5

Okej, tack så mycket. Hur räknar jag ut ett realistiskt avdrag på mina egenavgifter?

1073
139

Det är en rätt så komplicerad uträkning att beräkna avdrag för egenavgifter, avdraget ska alltså beräknas så att när det dragits ifrån resultatet så ska återstående belopp generera lika stora egenavgifter som avdraget. Man ska så att säga räkna bakifrån.

Egenavgifterna består av en viss procentsats (som är beroende av karensdagar) men sen finns det olika nedsättningar som är olika beroende av resultatets storlek mm mm. Men säg att ett realistiskt avdrag är ca 18 % för resultat runt 100 000.

I vårat program eFRedo utförs den här beräkningen av egenavgifter, just för att man hela tiden under året ska kunna se hur mycket skatt man för tillfället är skyldig (eller har tillgodo).

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.