Eget kapital i enskild firma

1
Av någon anledning har jag ett negativt belopp i B10 - eget kapital när jag kör deklarationen i Vismas programvara. Programmet säger att beloppet kommer från 'bankkonto'. Jag har en väldigt simpel liten enskild firma vid sidan om och fakturerar runt 70 000 ex moms per år. Jag köper lite utrustning emellanåt och beloppen hamnar alltid under direktavskrivning. Betalar moms en gång per år och skatt som vanligt, resten plockar jag ut under året som eget uttag (oftast när betalningarna kommer in) och vid årsskiftet så är det alltid noll på kontot. Jag sparar inget 🙂

Borde det inte rimligen vara NOLL på eget kapital då? Jag gör inga egna insättningar utan det enda som trillat in på kontot under åren är fakturainbetalningarna från mina kunder. Har försökt få svar från VISMA men dom svarar bara "jo, det borde det väl vara noll där"

Är det när jag bokför "eget uttag" som det blir minus? Borde det inte balanseras av fakturainbetalningarna?

Ju mer jag tänker på det desto värre blir det i magen. Tänk om jag har en katastrofal bokföring pga. okunskap. Jag betalar dock alltid korrekt skatt och moms men bokföringen är ju minst lika viktig. Ringde även skatteverket om lite vägledning och dom nämnde något om jag möjligen hade bokfört inbetalning av F-skatt som en utbetalning. Tydligen skall man inte bokföra detta i en enskild firma.

Hjälp!
967
85
Hej, Blir ju lite gissningslek om vad det kan finnas för felkällor. Är det inte bättre att du låter någon som kan bokföring titta på det?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
[quote="Johan Boström" post=42621]Hej, Blir ju lite gissningslek om vad det kan finnas för felkällor. Är det inte bättre att du låter någon som kan bokföring titta på det?[/quote] Hej! Tack för svar. Jo, absolut är det så. Ville bara först kolla om mitt resonemang stämmer. Dvs att det BORDE vara noll i eget kapital (med undantag för momsskulden) om man aldrig sätter in egna pengar på företagskontot och allt som faktureras tas ut som egna uttag under samma år. Kort sagt, verksamheten är extraknäck.
967
85
Ja, om man i alla år bara tar ut resultatet blir egna kapitalet noll. Men om man tar ut vad som faktureras minus momsen måste man dra av för kostnader. Man kan inte ta ut eller sätta in pengar eller betala preliminärskatten från företagskontot då heller. Om du räknar från bankkonto så måste du dra av för alla andra skulder och lägga till för fordringar. Om du inte har något övrigt så skulle du kunna ta ut allt som finns å banken efter året och betala momsen från privata kontot tex. Finns massa varianter på vad man kan ha glömt för att det ska bli negativt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.