Startsida

Fondera obeskattad vinst som krispengar?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 36
Tack mottaget: 1
Hej.

Är det möjligt att fondera obeskattade medel i en krisfond över flera år? Inte då av skattetekniska anledningar för att jämna ut vinstbeskattning. Utan som en krisfond vid ex Coronautbrott för personal och drift.
Inlägg: 901
Tack mottaget: 85
#41498
Hej,

Det spelar väl egentligen ingen roll vad syftet med fonderingen är. Har du AB så har du periodiseringsfonden. I enskild firma även expansionsfond. Båda har sina fördelar och begränsningar. Men det finns ingen speciellt för Corona eller liknande. Dock kan man ju även spara skattade medel, vilket man ju också normalt har mer eller mindre av.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Inlägg: 36
Tack mottaget: 1
#41553
Ok, så periodiresingsfonden kan användas för löneutbetalningar i framtiden?

Om an betalar ut löner med bolagets fria skattade kapital så blir det väl dubbelbeskattat?
Inlägg: 901
Tack mottaget: 85
#41558
Hej,

Periodiseringsfonden fungerar så att du sparar en del av vinsten obeskattad. Sedan återför du den till beskattning. Betalar du då lön så du får en kostnad motsvarande beloppet som återförts så blir skatten netto noll.

Om du har skattade medel som används för att täcka kostnader och inte får någon vinst i framtiden så blir det ju en form av dubbelbeskattning. Om det vänder till vinst i framtiden så har du ett underskott från förluståren att kvitta vid en vinst, och det gör att du får tillbaka det skattade kapitalet.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.