Kostnadsföra eller sälja till mig själv?

117
Skall lägga ned min enskilda firma och vet inte hur jag skall "bli av med" lagret i -06 bokföring utan att göra helt fel. Jag har inga dyra inventarier eller så (endast bokf förbrukningsinv värda top 500 sek), men mitt lager ställer till med trubbel.Vet inte hur jag skall göra för att "bli av med" lagret på ett korrekt sätt. Bäst för mig vore ju förstås att kostnadsföra rasket på -06 och bara ge bort eller slänga rasket eller något sen.. Men jag vet inte om det är OK.Måste jag för att göra det OK/rätt sälja det till mig själv och betala moms på allt?

Mitt lager innehåller mestadels stora mängder av samma varor, typ 10 olika varor (i olika färger och så), dess inköpsvärde är ca 5-7000 skr.

Om jag "säljer det till mig själv" antar jag att jag bara gör ett gigantiskt varuuttag som jag bokför den 31:a december eller så, men hur gör jag om jag vill kostnadsföra allt på -06, måste jag göra något särskilt i årsbokslutet då eller i den löpande bokföringen?Jag har inte med lagersaldo(?) eller dylikt när jag löpande bokför inköp eller försäljningar, utan har kört "plain" på 1930 mot "inköp materiel och varor" osv.
117
Ingen som kan ge mig ett svar eller en idé angående detta? Det plågar mig något så fruktansvärt och "laggar ned" mig lite i mitt arbete.. :) Tusen tack för att ni läser detta "tjat" ens! MVH
488
Nu är jag ingen jätteexpert på lager, men jag tänker att svaret måste bero på hurpass värdefullt ditt lager är. [br] [br]När du skriver att du funderar på att slänga lagret låter det inte särskilt värdefullt. Isåfall borde du kunna kostnadsföra det eftersom lagret ska vara bokfört till det lägsta av 1) inköpsvärdet och 2) försäljningsvärdet. Funderar du på att slänga lagret låter det som om försäljningsvärdet är i stort sett 0 kr och då är det rimligt att kostnadsföra det. [br] [br]Däremot om lagret har ett värde, alltså består av något som du antingen kan ha nytta av själv eller sälja, ska du nog snarare köpa det privat från din firma. Glöm inte momsen i så fall! [br] [br]En annan sak som jag inte riktigt blir klok på i ditt inlägg: Hur bokförde du lagret när du köpte grejerna? Om du har bokfört dem mot konto 4xxx "Inköp material och varor" betyder det att alltihop redan är kostnadsfört. Isåfall har du inget lager i bokföringen. [br] [br]Isåfall handlar din fråga snarare om ifall du ska bokföra ett eget uttag av grejerna eller inte. Det beror fortfarande på ifall varorna har ett värde eller inte (se ovan).
117
Det är väl värt endel egentligen, själva håret har jag bara 1-2 testinköpta trensar kvar av (inpris ca 300 sek/st inkl frakt), så det kan man ju se som relativt värdelöst, i övrigt har jag väl ungefär följande (sitter på biblioteket, så jag uppskattar något.. saknar nät hemma då jag är nyflyttad!): [br] [br]30x tänger (inpris $1,5/st) [br]10x värmetänger (inpris $10/st) [br]7 till 9x1000 små metallringar (inpris $6/burk) [br]2x1000 små plastringer (inpris $6/burk) [br]~25 små "virknålar" (inpris ~$1,5/st) [br]40 dussin limstavar (inpris ~$2/dussin, tror jag) [br]+ frakt, vilken brukar resultera i att man får nästan dubbla köpessumman (inte riktigt, men nära på) [br] [br]emballage: [br]90x bubbelkuvert (inpris 2,något kr/st) [br]~50x vanliga kuvert (inpris, eh, 20 kr? ;) [br] [br] [br]Anledningen till att jag förmodligen lär slänga det mesta är att jag inte möjligtvis kan använda mig av 30 st likadana tänger osv, men väl en, fast jag äger redan ett gäng "privat", osv.. Och jag kan ju inte just gärna sälja iväg dem en och en privat sedan, det skulle väl se lite illa ut. [br] [br]Så jag vet inte riktigt, det känns så enormt dyrt att göra ett eget uttag (ja, du har nog rätt i att jag kostnadsfört dem.. kom på det sen! är ju lite av en nybörjare inom bokföringsrasket, så ibland gör jag bara utan att riktigt förstå.), men samtidigt vet jag inte om det är rätt att bara.. inte göra det? :) [br] [br]Vill verkligen räta ut detta frågetecken någotsånär så att jag får avsluta året någon gång och känna att det är "över" tills deklarationspapprena kommer iallafall! [br] [br]EDIT: Kom på! Om det nu blir så att jag gör ett eget uttag av alla varor, då behöver jag "bara" räkna på inpriset (inkl utifrån tidigare fraktkostnader "uppskattad" fraktkostnad, eller hur blir det?), va? Då blir det ju inte lika blodigt som jag tänkt mig tidigare iallafall.. Men ändock endel.
117
Ska jag tolka tystnaden (förlåt att jag är så tjatig!) som att jag borde inventera lagret mer utförligt och sedan göra ett eget uttag av hela rasket för att vara säker på min sak..? :) [br] [br]När jag bokfört det avslutar jag sedan året, och sedan är det bara att vänta på deklarationspapprena kvar, va? :)
488
Mja, eget uttag ska enligt reglerna bokföras till marknadspris. Med moms. [br] [br]Ärligt talat har jag svårt att bedöma om du kan kostnadsföra hela rasket eller om du måste boka ett eget uttag.
117
Ska jag fråga skatteverket isåfall? :/ [br] [br]Svårt att veta vad jag ska göra, känns som en lite knepig situation!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.