Välja bokföringsbyrå?

205
1
Jag är teknolog och helt outbildad i ekonomi. Jag ska precis starta AB och behöver därför i början mycket hjälp att komma igång med bokföring, budgetering osv, tills jag lärt mig rutiner och krav. Min fråga är nu: hur i hela friden väljer man bokföringsbyrå och revisor?Bara i min lokala gula sidorna hittar jag 38 redovisningskonsulter i mitt riktnummerområde. Någon som har bra erfarenheter av någon byrå i Linköping ? Jag skulle vilja ha någon som känns lite personlig och som har tid med mig.
206
Välj ut och ta kontakt med några av dem, kolla om det "känns rätt", oftast är det de mindre företagen som kan ge mer personlig service. [br] [br]Med AB måste du ha en revisor, den revisorn får inte sköta bokföringen han/hon skall senare granska ditt företag, revisorer har ofta underleverantörer i form av bokförings/redovisningsbyråer och kan säkert rekommendera någon av dem.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
720
Alla redovisningsbyråer har någon revisor som man har kontakt med och min erfarenhet är att samarbetet klient/revisor/redovisningsbyrå oftast blir bättre när jag väljer någon av "mina" revisorer till en klient än när revisorn skickar över en klient till mig. [br] [br]Har du inte någon bekant med företag som kan tipsa dig om en byrå? Nu vet jag inte om det bara är här i denna landsända som marknaden är extremt het men ingen av de revisorer som vi jobbar med tar några nya klienter annat än på rekomendationer. [br]Samma är förhållandet bland de mer etablerade redovisningsbyråerna, vi har helt enkelt inte tid för nya uppdrag såvida inte klienten kommer in via andra företag. [br] [br]Mitt förslag är alltså att i första hand kolla upp med vänner och bekanta, med kunder och leverantörer, med samarbetspartner, hyresvärd mm mm för att få tips på byråer och sedan kolla runt med dessa om de kan ta emot dig.
2
Vad är en typisk årskostnad för att anlita en bokföringsbyrå?
488
Det varierar enormt beroende på hur många olika verifikationer du har, hur krångliga de är, och hur väl du själv har förberett materialet när du lämnar det till byrån. [br] [br]Jag har en enmansföretagare som jag fakturerar runt 10.000:- om året och en annan runt 25.000:- och bägge är konsulter, hyfsat ordningssamma och lever på sina företag. Bara ett par exempel. Summan kan bli både större och mindre för din verksamhet beroende på hur ditt material ser ut.
720
Det beror ju också på företagsform och verksamhet. Ett "standard AB" fakturerar vi 21000 per år och samma verksamhet i form av enskild firma blir 12600. Skillnaden ligger på den tiden som går åt till att göra bokslutet och dokumentera det samt årsredovisning, revisorskontakter skriva protokoll mm. [br] [br]Vissa bolag verkar också i brancher där man har mycket extra arbete med rapporter till facket, arbetsmiljöverket, kommunen mm. Även om bokföringen i det fallet är liten och enkel så är det ju så mycket annat som tiden går åt för.
205
1
Tack för snabba och bra svar. Bra uppföljningsfrågor och -svar också! [br] [br]Redkon, vilken landsända bor du i? [br]Om det nu råkar vara så överfullt med kunder, hur ska då nya företag kunna etablera sig om ingen vill ta hand om deras ekonomi? Måste man söka sig till ett annat län för att skaffa revisor då?
2
[quote="Redkon"]Det beror ju också på företagsform och verksamhet. Ett "standard AB" fakturerar vi 21000 per år och samma verksamhet i form av enskild firma blir 12600. Skillnaden ligger på den tiden som går åt till att göra bokslutet och dokumentera det samt årsredovisning, revisorskontakter skriva protokoll mm. [br] [br]Vissa bolag verkar också i brancher där man har mycket extra arbete med rapporter till facket, arbetsmiljöverket, kommunen mm. Även om bokföringen i det fallet är liten och enkel så är det ju så mycket annat som tiden går åt för.[/quote] [br]Intressant! [br] [br]Här kommer en följdfråga: [br]En enskild firma med omsättning runt 400 000 SEK/år, inga anställda och kanske 10 kund- och leverantörsfakturor i månaden. Vad är rimligt att betala för löpande bokföring samt bokslut?
720
[quote="N.N."]Tack för snabba och bra svar. Bra uppföljningsfrågor och -svar också! [br] [br]Redkon, vilken landsända bor du i? [br]Om det nu råkar vara så överfullt med kunder, hur ska då nya företag kunna etablera sig om ingen vill ta hand om deras ekonomi? Måste man söka sig till ett annat län för att skaffa revisor då?[/quote] [br] [br]I Skåne och här går just nu det mesta på högvarv. Jag tror inte något företag kan starta idag utan att ha någon kontakt på ett eller annat sätt med något annat företag/företagare och då få de rekommendationer man behöver. [br]Det handlar i grunden om att man som revisor/redovisningskonsult idag har möjlighet att välja vilka uppdrag man tar och därför inte vill gå på en "mina" i form av att få ett oseriöst företag eller strulig företagare som klient.
720
[quote="joachime"] [br]Intressant! [br] [br]Här kommer en följdfråga: [br]En enskild firma med omsättning runt 400 000 SEK/år, inga anställda och kanske 10 kund- och leverantörsfakturor i månaden. Vad är rimligt att betala för löpande bokföring samt bokslut?[/quote] [br] [br]10 fakturor och istället 1000 små kontantkvitton, eller :lol: [br]Om det är som du säger 20 fakturor i månaden och kanske lika många andra verifikat, inget pågående arbeta att värdera vid bokslutet, inga rapporter till några myndigheter (exkl skatteverket då förståss) så borde ju inte kostnaden bli mer än ca 8-9.000 per år.
2
[quote="Redkon"]10 fakturor och istället 1000 små kontantkvitton, eller :lol: [br][/quote] [br]Nja, inte riktigt så många! :) [br]Tack för svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.