bokföring

11
Hej, jag är ny i området.

jag undrar bara hur jag skulle kunna bokföra detta:?Jag ska måla en vägg för en pizzeria säger vi, de vill ha ett passande motiv. så jag köper in material för detta:Färg 500kr

Färg 125kr

Färg 125kr

penslar 100kr

roller 100kr

golvskyddspapper 50kr

allt inkl momsvi säger att inköpet blir så.Sen tar jag 7000kr.inkl.moms för tjänsten när jag sedan fakturerar dem.hur skulle bokföringen kunna se ut?tusen tack på förhand!

ha det bra!
488
Inköpt färg: [br] [br]19xx kredit 1.000 kr (utbetalat) [br]4010 debet 800 kr (material) [br]2640 debet 200 kr (moms - förutsatt att du är momsregistrerad) [br] [br]Målningen - om jag förstod rätt handlar det om konst av någon sort? Då är momssatsen 12 % (ska eventuellt ändras till 6 % läste jag nånstans) : [br] [br]3010 kredit 6.250 kr (utfört arbete) [br]2620 kredit 750 kr (moms) [br]19xx debet 7.000 kr (inbetalat till dig)
11
Skönt med med människor som hjälper till! [br]tack så mycket! så hörs vi säkert igen:D
11
Förresten! konto 3010 finns ej i kontoplanen. 2620 är utgående moms 21%, ska det inte vara 2630 som är utgående moms 12%? [br] [br]Tack på förhand!
488
OK, jag kollade inte i den officiella BAS-verisionen utan tog de kontona jag är van vid. Men ta du de lämpliga konton som finns i din kontoplan.
11
okej men ingående moms är den momsen jag betalar när jag handlar något? som jag sedan kan få tillbaka? och utgående är den som kunden betalar till mig som jag sedan skickar vidare så att säga. [br] [br]kan jag då ta konto 2640 (ingående moms) när jag köper in materialet och konto 2630 (utgående moms 12%) ?
117
[quote="stayid"]okej men ingående moms är den momsen jag betalar när jag handlar något? som jag sedan kan få tillbaka? och utgående är den som kunden betalar till mig som jag sedan skickar vidare så att säga. [br] [br]kan jag då ta konto 2640 (ingående moms) när jag köper in materialet och konto 2630 (utgående moms 12%) ?[/quote] [br] [br]Det är ingående moms du betalar när du handlar något, utgående moms när du säljer något. :)
11
tack försvaret:D det va så jag mena, fast jag förklarade dock inte lika enkelt;)
720
[quote="stayid"] [br]kan jag då ta konto 2640 (ingående moms) när jag köper in materialet och konto 2630 (utgående moms 12%) ?[/quote] [br] [br] [br]Men inte är det väl 12% moms, var det inte en vägg du skulle måla?
11
Hej igen. väggen är arbetsytan, där på målar jag något konstnärligt förhand då förstås. är det inte konst? :oops:
488
Låter som konst i mina öron. Är du tveksam så ring Skatteverket och dískutera saken.
11
när jag förklarade detta för skatteverket så sa dem de. jag kan förstå att måla en vägg röd, inte är någon konst:P men dra ett sträck eller två med vit"färg" över de röda är ju konstnärligt :roll:
720
Från Momsbroschyren: Konstverk enligt mervärdeskattelagen: [br]Målningar, teckningar, collage och liknande prydnadstavlor utförda [br]helt för hand. [br]Undantag: [br]Teckningar för arkitektoniskt, ingenjörstekniskt, industriellt, kommersiellt, [br]topografi skt eller liknande ändamål [br] [br]Jag kan ju inte se annat än att en väggmålning faller i undantagen till vad som i momshänseende klassas som konstverk. [br] [br]Dessutom faller det väl redan på det faktum att även konstverk som säljs via ett eget företag ändå har 25% moms och inte 12% som när man säljer som privatpersonen/konstnären
488
Njae Redkon, det som menas med "teckningar för arkitektoniskt, ingenjörstekniskt, industriellt, kommersiellt, topografiskt eller liknande ändamål" är snarare sånt som på branschspråk kallas illustrationer av olika slag. Om du tex gör en teckning som visar hur ett projekterat hus kommer att se ut när det är klart, för att visa upp för hugade lägenhetssspekulanter, så är det inte konst utan illustration och ska ha 25 % moms. [br] [br]Konstverk får [u]inte[/u] automatiskt 25 % moms ifall konstnären säljer dem via sitt företag. I princip alla konstnärer som helt eller delvis lever på sitt målande är företagare, eftersom den sortens anställningar knappt existerar. När konstverk som säljs av företag får 25 % moms handlar om att något [u]annat[/u] företag än konstnären själv säljer målningen, tex ett galleri. Däremot ifall galleriet aldrig äger konstverket utan bara förmedlar kundkontakten för konstnären blir det 12 % moms. [br] [br]Momssatsen förändras aldrig av om [u]köparen[/u] är ett företag eller en privatperson. Därför bör en väggmålning skattemässigt räknas som konst, trots att den ska vara i en kommersiell lokal.
720
[quote]Byggnadskonst [br]Som konstverk i momssammanhang räknas inte [br]brukskonst och byggnadskonst. [br]Byggnadskonst är t.ex. ritningar, hela byggnader [br]och byggnadsdetaljer.[/quote] [br] [br]Att måla en vägg, även om det är en konstnärlig målning kan jag inte se annat än som en byggnadsdetalj. Jfr exemeplvis skillnaden på inventarier och byggnadsinventarier där det senare är något man inte kan ta med sig från fastigheten dvs är fast installerat. [br] [br][quote]Konstnärs egen försäljning momsfri eller 12 % [br] [br]När du som konstnär eller ditt dödsbo säljer dina [br]egna konstverk för 300 000 kr eller mer (exklusive [br]eventuell moms) under ett beskattningsår blir du [br]skattskyldig från första kronan. All försäljning under [br]året ska då beskattas. Skattesatsen är 12 %. I beloppet [br]300 000 kr ska du även räkna med försäljning till kunder [br]i andra länder. [br][b]Frigränsen på 300 000 kr gäller inte om du säljer konsten [br]genom ditt bolag, men då är skattesatsen 25 %[/b]. [br]Frigränsen gäller inte heller om du säljer rättigheten [br]till ditt konstverk, men då är skattesatsen 6 %.[/quote] [br] [br]Citaten är hämtade från skatteverkets broschyr för moms inom kulturområdet. Jag är helt med på att man nog genom olika argumetation kan få målingen i sig att klassas som konst eller inte vilket som skulle vara mest förmånligt men att momsen skulle vara 12% kan man aldrig någonsin få det till.
488
I Skatteverkets broschyr "Moms inom kulturområdet" finns en praktisk liten lathund (sid 18). [url]http://www.skatteverket.se/download/18.7459477810df5bccdd48000178/SKV+56202.pdf[/url] [br]Där framgår att en konstnär kan sälja för upp till 300.000 kr om året utan att behöva momsregistrera sig. Säljer konstnären för mer än så, eller momsregistrerar sig frivilligt, blir momssatsen 12 %. [br] [br]På sid 14-15 finns mer detaljerade upplysningar. Där står att "om du säljer konsten genom ditt bolag" är skattesatsen 25 %. Jag kan bara tolka ordet "bolag" i detta sammanhang som när konstnären har ett AB eller åtminstone ett HB. Eftersom alla konstnärer som driver näringsverksamhet är företagare kan enskilda firmor rimligen inte räknas in som "bolag" för vilka skulle den 12-procentiga momsen gälla då??? [br] [br]På sid 14 står också att i alster av bildkonst är bilden "själva syftet med verket. I alster av byggnadskonst ... ingår ett nyttosyfte." Uppriktigt sagt är jag inte säker på hur man skulle klassa en väggmålning. Jag råder dig att ringa tex KRO (Konstnärernas Riksorganisation), de borde ha fått den frågan förr. [url]http://www.kro.se/servlet/GetDoc?meta_id=1018[/url] [br] [br]Om konstverksamheten inte är så värst vinstgivande kan det vara lönsamt att momsregistrera sig frivilligt. Då får man rätt att dra av momsen på sina inköp, nästan alltid 25 %, men man måste bara lägga på 12 % moms på sin försäljning.
720
[quote="Karin i Västergötland"]Jag kan bara tolka ordet "bolag" i detta sammanhang som när konstnären har ett AB eller åtminstone ett HB. [b]Eftersom alla konstnärer som driver näringsverksamhet är företagare [/b]kan enskilda firmor rimligen inte räknas in som "bolag" för vilka skulle den 12-procentiga momsen gälla då???[/quote] [br] [br]Alla konstnärer som driver näringsverksamhet är företagare och har bolag, MEN alla konstnärer som säljer tavlor driver det inte som näringsverksamhet. Om jag står hemma i källaren och målar tavlor för mitt eget höga nöjes skull under flera år men sedan genom kontakter får en chans att ställa ut på ett galleri så gör jag ju allt det som privatperson. Att sedan folk köper tavlorna vid detta tillfälle som varar kanske en månad gör ju inte mig till företagare, det har aldrig funnits något vinstsyfte i det jag gjort.
488
Nej, men säljer du runt 300.000 om året som broshyren nämner så skulle jag bli väldigt förvånad om inte Skatteverket skulle betrakta det som näringsverksamhet. [br] [br]Texten i broschyren blir orimlig om man inte tolkar den som att "konstnärens bolag" är en annan sak än konstnärens enskilda firma.
488
Jag har också diskuterat saken med Skatteverket redan för flera år sen och fått svaret att det är 12 % moms som gäller om man målar tavlor i form av enskild firma.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.