Hur bokföra checkkrediten som ver.1 i EF?

3
Hej,Jag ska hjälpa en tjej som startat egen firma med lite enklare bokföring och har några frågor.1 ) Räkenskapsåret startade 1 november och då öppnades en checkkredit, hur bokförs den? Antar att den på något vis måste in (som tillgång/skuld), helst som verifikation 1 innan man börjar utnyttja den? Och vad kan man ha som verifikationsunderlag för denna verifikation?2 ) Min andra fråga gäller avdrag av moms för inköp gjorda under oktober månad, alltså månaden före räkenskapsårets början. Har pratat med skattemyndigheten och fått okej på att dra av momsen. Ska jag börja bokföra dem allihop på 1 november? Även fast fakturorna anlände i mitten av oktober och betalades 30/10?Otroligt tacksam för snabb hjälp.
206
En utnyttjad checkkredit är en skuld till banken [br] [br]Oftast använder man kontot 1930 bank när man bokför banktransaktioner, men med en checkräkningskredit kopplad till bankkontot kan man istället använda kontot 2330 Checkräkningskredit, själva krediten bokförs inte utan det fungerar som när man bokför vanliga insättningar och uttag, och du skall efter avstämningar ha samma summa i bokföringen som på kontoutdraget från banken. [br] [br]Ja, det låter som en bra ide. [br] [br]Ett vanligt förfarande är att man lyfter momsen på fakturor som är inkomna upp till 2 månader innan räkenskapsårets början vid nystart och bokför dessa som första verifikationer den första bokföringsdagen (i ditt fall 1 nov). Annars gäller att man får ta med kostnader som uppstått under det år verksamheten påbörjades och närmast föregående kalenderår om dessa är direkt avdragsgilla, dessa får man inte lyfta moms på utan hela utgiften bokförs som en kostnad. [br] [br]Som du säger så har skatteverket gett sitt okej, och av erfarenhet så vet jag att skatteverket sällan invänder mot detta, men helt enligt lagboken är det inte :wink:
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
3
Tack för ett bra och utförligt svar, en liten fråga dock... [br] [br]Jag behöver alltså inte bokföra den nyupplagda checkkrediten på 40 000:- någonstans innan jag plockar från den för att betala fakturor och dyligt? Utan jag kan alltså helt enkelt bokföra mina verifikationer och stå minus på checkkrediten? [br] [br]I det här fallet har hon alltså en beviljad kredit på 40 000:- och har t ex första månaden en utnyttjad kredit på 24 000:-. Men det kan alltså stå så, så länge saldot stämmer, och att man först fixar det vid bokslutet?
206
nej, skulden till banken är i det fallet enbart den delen av krediten som är utnyttjad. Och det som finns i bokföringen skall stämma överens med vad som finns på bankkontot. [br] [br]Om du har en kredit men inte behöver utnyttja den, du har plus på bankkontot, skall den inte finnas med i balansrapporten som skuld, du använder den inte och är därför inte skyldig banken något för den, men du har möjligheten om det behövs. [br] [br]har hon i det här fallet utnyttjat 24 000 kr, så är det också 24 000 kr hon är skyldig banken (just nu), och därför är det den summan som skall finnas i bokföringen på 2330 kontot ( - 24 000), ända fram tills en insättning görs, eller ett nytt uttag. Om tex en kund betalar in 30 000 kr till bankgirot blir saldot istället 6000 kr plus, och hon utnyttjar inte längre krediten, sedan gör hon en betalning på 7000 kr och hon utnyttjar krediten "enbart" med 1000 kr (just nu). [br] [br]2330 används istället för 1930 och du bör lägga upp kontot direkt, det är inget som skall fixas med i bokslutet, utan utnyttjar hon en del eller hela krediten vid årets slut skall det framgå i balansrapporten och i bokslutet att det är en skuld hon har.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
3
Tack, då kan jag köra igång. Då får min första verifikation istället bli startavgiften de började dra från checkkrediten och sen kör jag på med fakturorna i kronologisk ordning. [br] [br]Då klarar jag mig nog utan problem till nästa månad då det är dags att börja bokföra egna uttag samt moms och skatt... Kommer väl tillbaka med någon fråga om det då :roll:

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.