Lite frågor..

1
Hej!Jobbar på fritiden som dj / musikproducent och har gjort så under några år,

På senaste tiden har det dock blivit så mkt att jag nu beslutat mig att starta eget, vid sidan av det vanliga jobb jag har.

Men .. Det verkar inte vara lika enkelt som jag trodde, har lite frågor som nån av er alla kanske har svar på?1. Den skatte sedel jag skall söka är FA antar jag? jag är heltids anställd på ett annat företag där jag arbetar på dagarna.2. Jag har gjort ett antal "jobb" som jag inte ännu fakturerat , Hur funkar det med ledtider osv. Finns det några regler som säger att man inte får fakturera en kund om man inte gjort inom en viss tid efter jobbets slut?3. Jag har Gemensam ekonomi med min sambo? skapar det problem på enskild firma fronten ??/ Bobby
72
1
Det är en FA skattsedel du skall ha. A för ditt vanliga arbete, F för ditt företag. Det söker du hos skattemyndigheten. [br]Enklast är det väl om du skickar fakturorna efter du fått skattsedeln. Då skall det inte vara något problem. [br]Att du har gemensam ekonomi med din sambo skall inte vara något problem. Tänk dock på att du med en enskild firma är personligt ansvarig om det skulle gå dåligt. Det betyder att om du går i konkurs kan personliga saker som lägenhet, bilar etc beslagtas. [br]Tänk också på att du bör ha fler än en uppdragsgivare som du sänder fakturor till annars kan skattemyndigheten betrakta det som en anställning.
Anonymous
Ett tips kan vara att söka upp en bokföringsfirma och kolla vad dom tar för att hjälpa dig med bokföringen. [br] [br]Det kan vara guld värt den dagen du ska deklarera! [br] [br]*** [br]Det finns inte angivet i lagen när och hur ofta eller sällan du kan/får fakturera. Har ni kommit överens om att du fakturerar efter 6 månader så är det, rent juridiskt, inga problem. [br] [br]*** [br]FöreningsSparbanken har något som kallas Bokföring på Internet. Jag använder det själv och det är mycket praktiskt vid fakturering. [br] [br]Jag har enskild firma och jag har 2 konton. Ett "privat" och ett "företag" men det är ju mina båda två så att säga. Men om jag köper saker till företaget på kortet använder jag givetvis företagskortet. [br] [br]Det kan vara praktiskt för dig när du köper skivor till exempel. [br] [br]*** [br]Tänk på att det inte ser så bra ut om du ligger på minus! Dvs, köper mer skivor än du har fakturerat för! :-)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.