Moms i teori och praktik

3
Jag är ny på det här med företagande och blir inte klok på det här med momsen.

Alla förklaringar om moms verkar solklara. Skillnade mellan utgående moms och ingående moms betalar jag till staten. Enkelt! I alla exempel som går att läsa om så tas momsen med i alla affärer som görs (både köp och sälj), men i verkligheten så funkar det väl inte så?

Springer jag som företagare till ahlsell (eller någon annan yrkesbutik) så får jag köpa varor momsfritt. Fakturor för tjänster mellan företag verkar också skrivas utan moms.

När jag skriver min första faktura (jag kommer konsulta) skall jag då fakturera moms eller ej? Allt jag läst säger att jag skall det, men i praktiken verkar det inte fungera så. Jag har förstått att det finns omvänd skattskyldighet också, men bara i vissa bransher.

Tacksam om någon kan föklara, eller hänvisa till hur det fungerar i praktiken.
1073
139
Grunden är att fakturera med moms och då den momssats som är tillämplig för aktuell vara/tjänst. Att fakturera utan moms är specialfall, t.ex företag inom bygg som fakturerar ett annat företag inom samma sektor - det infördes ganska nyligen för att stävja momsfusk. Till slutkund ska det i princip faktureras med moms. Om du konsultar ska det med största sannolikhet faktureras med moms.
3
Ja det verkar ju så då man läser momsregler, men i praktiken får jag uppfattningen att det inte fungerar så. Köparen av tjänsten fär ju ändå dra av momsen så det är ju bara pengar som går in och ut hos skattemyndigheten. Rationaliseras det bort på något sätt.
1073
139
Köpare av momsfri tjänst (t.ex. byggföretag som köper av byggföretag) får inte dra av någon moms eftersom fakturan inte innehåller någon moms. Däremot ska de redovisa en fiktiv moms i form av både in- och utgående moms.
1485
251
[quote="Musse" post=54505]Ja det verkar ju så då man läser momsregler, men i praktiken får jag uppfattningen att det inte fungerar så. Köparen av tjänsten fär ju ändå dra av momsen så det är ju bara pengar som går in och ut hos skattemyndigheten. Rationaliseras det bort på något sätt.[/quote] I handel mellan företag kan momsen kännas rätt överflödig, eftersom säljaren lägger på den på fakturan och får betala in den till staten, medan köparen får tillbaks den från staten. Men nånstans finns det ju oftast en slutkund. En privatperson eller annan konsument som inte får dra av momsen, och då blir det alltså en summa moms som den som sålde varan till slutkunden får betala in till staten, och där stannar den. Men även i mellanleden blir det ju en mindre del som stannar hos staten. Vid varje prishöjning ( mervärde.. det heter ju mervärdesskatt ) Företag A köper in en hög plåt för 10 000 kr + 2500 i moms. Av plåten bygger företag A en maskin som säljs till företag B för 20 000 + 5000 i moms. = 2500 till staten från företag A. Företag B säljer den vidare till en affär för 30 000 + 7500 i moms = 2500 till staten från företag B. Affären säljer den till slutkund för 40 000 + 10 000 i moms. = 2500 till staten från affären. Så på prishöjningen från högen med plåt för 10 000 till maskinen för 40 000, dvs 30 000 har staten fått in sammanlagt 7500 i moms = 25%. Hela denna kedja hade egentligen kunnat köras med omvänd moms och affären hade fått betala in hela momsen. Men det skulle nog trots allt bli krångligare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.