Det är så att jag har en god idé som skulle göra sig bäst som ett ideellt företag. Dock så har jag en hel del bekymmer med att först vissa små detaljer när det gäller företagsformen. Min idé kan enkelt jämföras med Mattecentrum (http://www.mattecentrum.se/om-oss/om-oss) i uppbyggnad, dvs att bidrag sökes för att tackla ett riktigt samhällsproblem, där man helst inte vill/anser det lämpligt att slutanvändaren ska betala.
Då till bekymret. Om man ser till Mattecentrums grundare JW, så driver han denna som en demokratiskt uppbyggd ideell förening. Det innebär, så långt jag förstår, att alla medlemmar i organisationen kan rösta, och att det inte finns något som hindrar medlemmar att rösta bort JW från föreningen. I mina efterforskningar har jag inte lyckats hitta något sätt att skydda sig mot att organisationen "tas över" och misskötts. Kan det verkligen vara så? JW blev jag aldrig bortröstad... (?)
Frågor utifrån den tesen (det som gör att jag verkligen inte fattar):
Hur kan ideell förening vara en populär företagsform med en sån osäkerhet?
Hur kan tex finansiärer gå in med stora belopp om styrelsen kan vara ett år och en årsstämma från att bytas ut?
Skulle man verkligen ge all sin tid och energi åt ett projekt som bara kan tas ifrån dig hursomhelst?
Men ändå verkar ingen egentligen uppleva de problem jag beskriver ovan. Det finns ju fler exempel på framgångsrika ideella föreningar som tex "Äkta Vara" med "Ä-märkningen" (http://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=27344) där grundarna har hängt med som ordförande och liknande sedan start. Precis som JW i mattecentrum. Trots att de skulle kunna blivit utbytta... :blink
Jag tror att det måste finnas något sätt att behålla kontrollen i en ideell förening. Människorna i dessa styrelser jobbar otroligt hårt med att säkra bidrag och sponsorer (som bla betalar deras lön) och då har jag svårt att tro att de skulle acceptera att leva med "kniven mot strupen" och lita blint på.... tur?
Kan någon ge lite insikt?