Lägsta värdering av aktie?

2
Detta är kanske en dum fråga men tänkte höra om det finns några regler för vilken den lägsta värderingen av en aktie kan vara.

Anledningen att jag frågar är att jag startade ett aktiebolag tillsammans med några vänner för ett tag sedan och nu börjar det bli dags att justera aktiefördelningen i företaget. Har hört att det finns ett lägsta-pris per aktie som är substansvärdet/antalet aktier, men är väldigt osäker på om detta stämmer?

Sen vi startade företaget och fördelade aktierna har vi fått in en hel del intäkter vilket innebär att om vi nu skulle fördela om aktierna kommer det bli dyrt för de personer som nu ska få fler aktier att köpa in sig ytterligare. Stämmer det jag har hört, eller är det bara påhitt? Känns konstigt att vi inte ska få värdera aktierna som vi vill?
1002
85
Hej, Om ni säljer aktier mellan er ägare så får ni ta vilket pris ni vill. Ska ni emittera nya så är kvotvärdet (aktiekapitalet/antal aktier) det lägsta pris man kan ta, men man kan sätta högre pris. Bolaget kan alltså utfärda nya aktier till samma pris som de gamla. Men det är ju inte ovanligt att man tar ett högre pris om bolaget går bra. Man köper ju en andel av ett större värde än vid starten, och om bolaget nu har en fungerande verksamhet så köper man därmed också till lägre risk än ett start-up. Sedan om ni var flera som startade bolaget så bör ni ju ha skrivit ett aktieägaravtal vid bildandet, och det kan ju reglera hur emissioner ska fungera, priser mm.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Stort tack Johan :)! Det var det jag misstänkte men har haft svårt att hitta information om det på nätet.
21
"Plupp": med andra ord – Det är skillnad mellan "nominellt värde" och "marknadsvärde". Tänk på att fast det står "20 kronor" på en svensk sedel, så är "20" bara den siffra som står på pappret. Det "riktiga" värdet ("kursen") ändras hela tiden, beroende på tidpunkten och det du vill köpa. Vad kan du till exempel få för en 20-kronors sedel? Idag lite drygt 2 amerikanska dollar eller kanske två tuggummipaket. Om du hade handlat för 20 kronor 1914 så hade du kunnat gå på bio, köpa flera matkassar och ändå haft pengar över. Hur blir det imorgon? Det beror på många saker. Värdet kan gå upp eller ner. Det är samma princip med aktier. Det är därför, som Johan Boström säger: Ni kan bestämma vilket pris ni vill. Det lägsta och högsta värdet ligger alltid vid den punkt som en säljare är villig att sälja för, och som en köpare är villig att betala.
Kevin Kane
632
2
Jag vill inflika att det finns risker med att sälja aktierna för billigt. Då kan en förmånsbeskattning uppstå för köparen vid en granskning av skatteverket.
5
Hej. Jag har en teoretisk fråga. Säg att en vän till mig ska starta Aktiebolag. Han behöver 50 000 kr som startkapital. Jag ger han 25 000 kr emot att jag vid ett senare datum, säg 1.5 år senare ska få gå in i bolaget med 50%ägande rätt. Detta oavsett om bolaget värderas högre då. Får man göra så?
1
Det hände mig när jag köpte in mig i en väns företag. Jag fick köpa hälften för en symbolisk enkrona. Aj.
Emil Levin - Jultomte på semester
5
Okej så det finns inga hinder för ett sånt upplägg? Man får som ägare ge bort aktier i princip?
21
Hej Johan, Såvida inte lagarna har ändrats så ska det gå bra att göra som du tänkt. Det är vanligt. Det finns många varianter, dvs man får göra mycket med aktier.. Sök t.ex. på "blankning av aktier". Aktier är pengar, så du får absolut i princip "ge bort aktier". PS: en bra tanke är alltid att kolla detaljer med en advokat som specialiserar sig inom det aktuella området, plus att komma ihåg att tänka på skatteeffekter.
Kevin Kane
5
Tack för svaret! Finns de risk för förmånskatt vid ett sånt typ av upplägg?
21
Generellt älskar Skatteverket att lägga skatt på allting, särskilt på aktier. Så risker finns alltid. Se bara på fastighetsskatten som är absurd. De specialister som gillar att hålla på med dylika detaljer finns ( vad jag vet) tex hos Aktiespararnas Förening: https://www.aktiespararna.se/medlemskap/medlemsformaner PPS: Spontant låter det upplägg du beskriver som någon slags konvertibel*. Kom förresten ihåg att du bör skriva ett avtal med din vän. * Om konvertibler: http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/driva/aktiekapitalet2/konvertibler/konvertibler-1.3944 Lycka till!
Kevin Kane

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.