Startsida

Lagerbolag - byta Handelsbolag till Aktiebolag

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 4
Jag kör idag Handelsbolag men vill gå över till AB och har hittat en på blocket som säljer lagerbolag.

De som säljer är

http://www.blocket.se/vi/63225580.htm

Jag frågade hur det fungerar om man inte vill tillsätta aktiekapital och fick till svar

Lagerbolagen är stiftade nyligen dvs sept,okt,nov 2015 med 50.000 i AK
Dvs du har möjlighet att antingen arbeta in 50.000 och tillföra bolaget intill nästa bokslut,tillföra egendom el annat intill nästa bokslut.

Stämmer det att man kan göra så ?
Hur bokför man det då, i mitt fall så skulle det gynna mig mest då det inte är några problem att låta 50 000:- vara kvar vid bokslutet...

Hur skulle en sådan verifikation gå till och se ut ?

Tack på förhand.
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#37450
Ja, jag har sett dom där annonserna och funderat över hur dom tänker sig.. Nån hemsida finns ju inte heller, så det är svårt att få information. Söker man på telefonnumret så blir det varierande information.

Det enda sätt jag kan tänka mig är att dom startat ett antal bolag som har 50 000 i kapital på pappret och en bokförd fordran på ägaren på samma belopp.
Det man normalt gör när man köper ett lagerbolag är då att man pyntar in 50 000 och därmed löser fordran på ägaren, och istället sitter pengarna på kontot och allt är ok. Det här brukar säljarna då kräva ett bankintyg på att det är gjort, innan dom släpper bolaget.

Här tänker jag mig att dom istället överlåter fordringen till dig, och det blir ju då ett förbjudet lån till aktieägaren.
Dock är det väl i ärlighetens namn inte så många som kollar på förbjudna lån löpande under året, utan har du lyckats skrapa ihop pengarna till bokslutet, så ser det ju ok ut igen. Det här förutsätter nog att du inte har nån revisor i bolaget, för han skulle ju via sie-filen se historiken och troligen anmärka på förfarandet.

Jag vet inte heller vad som skulle hända om det istället går åt skogen och bolaget konkar efter ett halvår. Då uppdagas ju alltihop. Och rätt är det ju inte.
Aktiekapitalet är till för att leverantörer till ett AB ska veta att det finns minst 50 000 i bolaget, inte att den summan består av en fordran på ägaren.
Inlägg: 4
#37451
Tack för svar.

Så om man leker med tanken, att jag som idag har ett handelsbolag köper ett sådant lagerbolag som är registrerat i början på 2015 tex nästa vecka,
Fakturerar in 50 000:- (detta är ju inga problem då jag redan har en aktiv kundstock) och sedan gör/hyr in någon som gör bokslut för 2015 så är allt under kontroll då ?

Hur skulle isf en sådan verifikation se ut ?
Varifrån skall de pengarna tas ?

Om jag köper ett sådan bolag vill ens en redovisningskonsult ta i det, året efter att det första bokslutet är klart och aktiekapitalet är intakt igen ?
Inlägg: 902
Tack mottaget: 85
#37452
Om vi leker med tanken att de tagit ut alla tillgångar ur bolaget och säljer det till dig. Då betalar du dem en summa för aktierna (7000 kr). Då kommer de ju även att vilja skriva över skulden på 50 000 kr som de har mot bolaget, på dig. Då är du skyldig bolaget 50 000 kr som du förr eller senare måste betala in. Dvs du betalar 57 000 kr för bolaget.

Tänker jag rätt nu? Eller hur är upplägget?

Om du tar över en skuld till bolaget på 50 000 kr så ska det skattas son lön eller utgör förbjudet lån, vilket sätter dig i problem med risk för ett antal tusen i skattekostnad.

Men som du skriver låter det som att tillgångarna kan tagits ut via tex en faktura och en kostnad i bolaget som säljs. Då kan det istället vara så att egna kapitalet är förbrukat och att du då som ny styrelse tar över ett personligt betalningsansvar för bolagets alla skulder. Detta har du då tills att du har en fastställd årsredivisning där egna kapitalet är helt återställt.

Finns det ingen mer info än detta skulle jag tänka mig att det är något skumt upplägg och kanske ska man hålla sig från det. Samtidigt så har man inte 50 000 att starta ett bolag för så kanske man ska vänta med det hela.

Det finns ju även seriösa bolag som säljer lagerbolag. Då tar de några tusen + att man ska tillföra bolaget 50 000.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#37453
Jag vet inte exakt hur det fungerar med lagerbolag, men eftersom jag tänkte börja sälja såna så har jag försökt komma till klarhet i hur det funkar. Efter vad jag förstår startas dom som lagerbolag med en fordran på ägaren. Dvs om man startat 10 bolag så behöver man inte pynta in 500 000, vilket nog hade begränsat marknaden en smula...

När dom seriösa bolagen sen säljer lagerbolaget vidare så sätts 50 000 in, och fordran försvinner.

Det dessa då gör istället är att bara sälja bolaget utan att sätta in pengarna, och fordran går vidare till den nya ägaren. Ett förbjudet lån alltså.

Men nu förmodar jag bara.. exakt hur det går till verkar svårt att få klarhet i.

Har man 50 000 så kan man likaväl starta ett eget bolag. Bolagsverket är nere på 1-2 dagar i handläggning nu.
Det som tar tid är skatteverket, och det gör det oavsett om man köper ett lagerbolag eller startar själv.
Dessutom är handläggningstiden för att byta styrelse just nu runt 10 dagar, så det tar tid innan den nya styrelsen är på plats i lagerbolaget. Och det nya namnet. Visserligen får man en generalfullmakt, men det är ändå knöligt att öppna konton och så innan man vet namnet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.