Årsredovisning av moms

4
Hejsan!
Jag har några frågor angående årsredovisning av moms i enskild firma. Kan man efter att man tagit ut en momsrapport till bokslutet nolla momskonton direkt mot Eget kapital 2010?
En momsfordran borde väl då minska(debitera)det egna kapitalet?.. Blir då summan man får efter att man nollat underkonton insättningar/uttag och åretsresultat + momsfordran eller momsskuld IB på Eget kapital för nästa år? och en fråga till.. måste man kontera tillbaka en eventuell momsåterbäring när pengarna betalas ut eller kan man använda dem privat då de redan minskat det egna kapitalet?
1396
187
Eftersom man numera inte kan redovisa momsen i inkomstdeklarationen, så ska du heller aldrig blanda in momsen med egna skatter och eget kapital, utan den ska hållas på momskontona. Egna skatter är en privat kostnad för dig. Momsen är företagets fordran/skuld.
4
Gäller detta bara på grund av de nya reglerna i år? Tidigare har väl konton för ingående och utgående moms nollats mot eget kapital i Enskild firma och därmed minskat eget kapital eller är jag felinformerad??? för att de ska tömmas inför den nya året eller??? Eftersom det är årsredovisning så redovisas den ju bara en gång till skatteverket. Hur är det då med moms som återbetalas en gång/år måste den konteras tillbaka till företaget eller kan den nyttjas privat om momsfordran redan minskat det egna kapitalet vid nollning an momskonton?? Gäller tidigare år.. Om återbetalningen måste konteras tillbaka(pengarna kommer ju in på privatkonto)hur gör man då?
1396
187
Det beror på ur man gjorde tidigare, Om momsen redovisades på inkomstdeklarationen så nollade man in momskontona mot eget kapital. Om det sen ökade eller minskade beror ju på om man hade moms att betala eller få tillbaka. Men även tidigare fanns det ju dom som redovisade årsmoms i separat skattedeklaration, och för dom blir det alltså ingen förändring. Man gör sin momsrapport och över bokslutet står momsen kvar på 2650 ifall man ska betala, eller 1650 ifall man har moms att få tillbaka. Det är ju bara en formsak. Ekonomiskt blir resultatet detsamma hur man än gör. Även om momsen står kvar på momskontona så påverkar den ju det egna kapitalet åt ett eller annat håll. Skillnaden är bara att man tydliggör att momsen är företagets, och därför finns redovisad i balansräkningen. Tidigare försvann den ju in i dimman i det egna kapitalet. Om du har skattekontot kopplat till ditt privata konto så får du antingen föra över pengarna till företagskontot, eller bokför det som ett eget uttag ifall du får moms tillbaka.
916
52
[quote="ingvar48" post=48704]Eftersom man numera inte kan redovisa momsen i inkomstdeklarationen, så ska du heller aldrig blanda in momsen med egna skatter och eget kapital, utan den ska hållas på momskontona. Egna skatter är en privat kostnad för dig. Momsen är företagets fordran/skuld.[/quote] Jag tror inte att man behöver vara alltför principfast i det här fallet. Momsen är visserligen företagets fordran/skuld, men när det gäller enskild firma så är i princip företaget = personen. Uppkommer t.ex. en momsskuld så är det personen som är betalningsskyldig, skatteverket kommer knappast att kräva pengar från firman. Skattekontot dit momsskuld ska betalas är även gemensamt för säväl privata skatter som skatter rörande enskilda firman. Så jag tycker definitivt att den som får en momsfordran vid årliga momsredovisningen kan bokföra den mot eget kapital, då är man liksom klar för året och kan behålla den kommande utbetalningen i egen ficka. Uppkommer en momsskuld är det väl mer naturligt att bokföra den mot momsredovisningskontot och sedan utföra betalningen från företagets konto.
1396
187
Ekonomiskt gör det ju ingen skillnad. Har du en momsfordran bokad på 1650 och bokar in den i eget kapital, så blir ju principen detsamma som ett eget uttag. Personligen tycker jag dock att balansräkningen är snyggare och renare om posterna står på sina konton. Men det är ju lite av en smaksak.
25
Tips. Köp vår DVD-kurs "Förstå (komplett) bokföring på 8 tim" så slipper ni alla ställa dessa och liknande frågor i framtiden. Vi säljer nämligen kunskap dvs oberoende. Se vår annons här hos företagande.se Mvh Svenska Saldosystem AB/Peter Reivall
1396
187
Nu är ju detta en forumsavdelning som handlar om bokföring, och då kan det väl vara lämpligt att ställa frågor om bokföring här. Alla företagare lär knappast köpa en dvd för att lära sig bokföring ändå, även om säljaren försöker strypa bokföringsdiskussioner på nätet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.