Bokföra Paypal

38
Jag har fått mina första kunder både inom EU och utanför och de har betalat med Paypal.Jag är väldigt osäker på hur jag ska göra med bokföringen. Kan jag öppna ett eget konto som heter Paypal och använda det precis som ett vanligt bankkonto i bokföringen?Alla summor kommer in som EURO på mitt Paypalkonto vilket gör att det blir svårt för mig att veta hur mycket det blir i SEK. Kan jag använda mig av valutakursen för just den dagen, och hur hittar jag i såfall den så här efteråt??Känner mig frågvis men vore oooerhört tacksam för hjälp :oops:
488
Ja det är väldigt lämpligt att du lägger upp ett bokföringskonto (bland 19xx-kontona) som du döper till Paypal. Du kan använda valutakursen just den dagen som transaktionerna skedde. Du hittar kursen t.ex. på [url]www.di.se[/url] (valutor). [br] [br]När du gör bokslut eller använder pengarna på ditt EUR-konto behöver du hålla koll på eventuella kursdifferenser, och bokföra dem.
38
Ok, tack! [br] [br]Men nybörjare som jag är ( :( )hur menar du med att bokföra differenser? När uppstår dessa?
488
Jo till exempel såhär: [br] [br]Anta att du får en inbetalning på EUR 100. Den dagen stod euron i 8 kr så att du bokför din inbetalning som SEK 800. [br] [br]Lite senare gör du en utbetalning på EUR 98 och har alltså EUR 2 kvar på kontot. Men under tiden har kursen ändrats till 8,50 så du bokför din utbetalning som 98 x 8,5 = SEK 833. Plötsligt visar din svenska bokföring att kontot har ett minussaldo; det saknas SEK 33 (800 minus 833) men i själva verket finns där EUR 2. [br] [br]Detta blir ju orimligt och behöver justeras. Mellanskillnaderna kallas kursdiff och bokförs på konto 3960 (kursvinster) eller 7960 (kursförluster).
38
Aha.. då förstår jag! Tusen tack för en lättförståelig förklaring! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.