Vad händer om man kursar i ett aktiebolag och man har lån?

2
Hej.
Jag och en till ska antagligen starta eget, då aktiebolag. men vi har en stor fråga.
Om vi (aktiebolaget) lånar 500 000kr för att komma igång och vi märker om något år att det inte fungerar och kursar. Hur blir det då med lånet? Blir vi som privat personer skyldiga då? El aktiebolaget går in och tar hand om det? Hur funkar det?
6
Troligtvis så kommer inte bolaget få något lån från första början om ni inte personligen eller någon annan står som garanter (och uppfyller bankens krav på kreditvärdighet).
157
3
Om det är som du skriver att ni enbart tänker ge idén 1 år på att gå från scratch till vinst under taket "Om det funkar" tycker jag du bör ta dig en allvarlig funderare på om det verkligen är något du skall satsa på. Nu vet jag inte vad du tänker starta, och jag vet inte vad ni tänker göra men att låna en såpass stor summa pengar för att om ett år kursa bolaget för "att det inte funkar" är galenskap i min värld. Krävs det stora investeringar måste ni ge det en tid på ca 5 år innan ni skall kunna ta ett beslut på om bolaget skall få finnas kvar eller om det skall likvideras. Ett år är alldeles för snävt och ingen bank i världen kommer ge er det lånet ni önskar. Mitt råd är att ta en allvarlig funderare på om ni är rätt ute då det verkar som att ni inte kan ge företaget mer tid. Ta det inte personligt men att starta företag kräver tålamod, uthållighet och kämparanda. Vilket inte kan uppvisas efter bara ett år. Lycka till!
Med vänlig hälsning Carl Jonas Följ mig på Twitter http://www.twitter.com/carl_jonas www.carljonas.se - Blogg om företagande www.oneconsultant.se - Webbyrån som gör dig nöjd Webbutvecklare, entreprenör och bloggare
2
Alltså man måste ju få kolla riskerna också! Jag är mycket väl medveten om att det är ett jätte jobb man ska göra och att det tar mycket tid. jag ville bara veta vad som händer i det läget eftersom min sambo är väldigt orolig för vad som händer OM det skulle ske. Vi har nämnligen två små barn och ska köpa hus om 5 år. Å det vill vi inte äventyra. Jag tvekar inte en sekund på att det hade gått bra, jag tror att det hade blivit en jätte succé. Men eftersom riskerna är så stora att man sitter själva sen i en jätte skuld så har vi bestämt att inte öppna nu. Kommer antagligen ta upp det igen när barnen är större.
2066
22
Du kan inte starta i liten skala utan att låna en massa pengar för att testa under tiden barnen växer upp då? Parallellt med ett vanligt jobb?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1479
250
De flesta går ju in i det med tanken att det ska bli en jättesucce.. tyvärr är sen inte alltid verkligheten så enkel. I ett nystartat bolag får man alltid räkna med att gå i personlig borgen för lånen. I synnerhet om lånen är 10 ggr aktiekapitalet... Kan sen bolaget efter 5-10 år uppvisa ett bra resultat och eget kapital så kan man gå till banken och omförhandla. Med lite tur kan man ju då få bort den personliga borgen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.