Glömma att betala in skatt och moms?!

6
Hejsan.

Kort fråga:

Om en rörmokare utför ett arbete, och få betalt på sitt privata konto av kunden, men glömmer att betala in skatten och momsen, kan Skatteverket få redan på detta?

Ex: En rörmokare fixade några saker i vårt badrum, och skickade en faktura på 2500 kr. (5 arbetstimmar x 400 kr: 2000Kr + 500 kr moms= 2500 kr sammanlagt)

Nu glömmer han betala in momsen och skatten, eftersom han var slarvig. Vad händer i ett sånt fall?

Tacksam för svar
6
Ingen som vet eller?
338
26
Ingen kan väl åka dit för att råka missat att bokföra en sak men SKV kommer kanske att kasta ett extra öga på företaget nu och kommande år. Det kan innebära extra arbete för möta SKV krav.
6
Hur kan Skatteverket få reda på att rörmokare har fått pengar överhuvudtaget? (Om man går detta med många andra: Tar betalt, men inte betalar in skatt och moms. Dvs: Får mer än 400 kr direkt i fickan per timme...)
64
Ja du. Du åker på revision, de kollar upp privata konton direkt. Utan ditt medtycke har de kontoutdrag från bankerna. Du måste därefter förklara varifrån insättningar kommer. Ingen bra förklaring ---> kört.
1324
4
Antar att kunden har ju fått en faktura med texten "Innehar F-skatt" och dessutom med företagets org nummer (om enskild firma ägarens personnummer). + då ett konto att betala räkningen till. Om detta uppfylls har ju kunden gjort sitt åtagande och bör sitta ganska bra. Om sedan företagaren tar in inkomster i privatkontot och inte bokför är ju sedan rent skattefusk och bör ju beivras. Detta kan SKM göra vid en spontan eller på tips - inspektion. SKM har ju sina regler för att hitta denna typ av skattefusk. 1 är ju att företagaren skall presentera sina fakturor i logisk ordning. Och om det i bokföringen fattas någon så reagerar dom direkt. Dessutom kanske då hittar fakturor på annan plats (ex vid en revision av kunden) som dom sedan ser saknas i bokföringen. Ja dom har ju sina sätt. Sedan borde det vara en dum föratagare. För om det är ett badrum i en borätt eller villa så borde han ju få ut rotbidraget om den bokförs riktigt. Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.