Momsskyldig för privat innehav?

12
Fråga 1.
En enskild firma har inom verksamheten dels tjänster dels försäljning av varor som tillverkas av firmaägaren.
Inköp av varor för tillverkning sätts på 4010 och momsen dras.
Men flera produkter har tillverkats av varor innan företaget fanns och det är svårt att dra en linje mellan de varor som tillverkats av inköp som gjorts före företagsbildning och de som gjorts av de varor som inköpts till det nybildade företaget.
Om man nu säljer de produkter som tillverkats av varor före företagsbildningen så behöver man väl inte dra moms på dem? De är ju inköpta av redan skattade medel. Kan man helt enkelt köpa in ett "varulager" från sig själv till sig själv, dra moms på allt och sedan sälja även de tidigare tillverkade produkterna med moms? Ska s.k. legotillverkning blandas in någonstans?
Fråga 2.
Hittills har man bara gjort varuinköp för de intäkter som kommit ifrån tjänstedelen och inte överskridit denna. Kan man göra insättning av "egna" medel för att kunna utöka varuinköpen och sedan hoppas på att de produkter man tillverkar säljer i tillräckligt hög grad?
632
3
All försäljning i ditt bolag är i detta fall momspliktig. Om du säljer in varorna till ditt bolag kan du inte dra av moms, såvida du inte är momsregistrerad som privatperson och betalar in utgående moms med motsvarande summa.
12
Tack, det var nog ungefär som jag misstänkte. Det bästa blir nog att sälja in varulagret, men inte dra moms. Kan man då ta upp det som "egen insättning" - det är ju i praktiken vad det handlar om? Och - är det bättre att boka inköpen för tillverkning av produkterna (eftersom de är de färdiga produkterna som sedan säljs i företaget) som någon form av legotillverkning istället för varuinköp? Någon nämnde det eftersom företaget inte säljer de varor som köps in utan varorna är en förutsättning för produkterna (tex inköp av tyg för uppsydda produkter)??? Oh, så skönt med detta forum:))

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.