Avveckling/försäljning av aktiebolag?

17
Hej!

Min familj har ett aktiebolag där intäkter har kommit från en person som har arbetar som läkare ("hyr-läkare"). Nu skulle vi vilja bli av med det här företaget då läkaren numera arbetar som vanlig anställd.

All bokföring, redovisning exc har skötts väl. Vi har ett eget kapital på 100 000 kr i företag och vi vill ha tillbaka så mycket som möjligt av dessa pengar (de har vi ju satt in helt skattade från början). Hur får vi tillbaka så mycket pengar som möjligt på ett smidigt sätt?

Jag har förstått att man dels kan likvidera företaget via bolagsverket och att de då tar ut en avgift (på kanske runt 10 000 kr?). Får man tillbaka allt eget kapital då? Eller måste man skatta på det innan man tar ut det?

Det andra alternativet jag hört talas om är att sälja det. Hur går man till väga för att sälja det? Hur mycket får man betalt? Är det någon som vill köpa ett bolag med eget kapital för 100 000 kr när man numera endast behöver lägga in 50 000 kr? Om inte, ska man i så fall börja med att ta ut 50 000 kr i eget kapital (och skatta på) för att sedan sälja resten?
14
Hej! Det finns bolag som specialiserar sig på att köpa småföretag. Här är ett lösryckt exempel: http://goo.gl/V1XHX Det stämmer också att ni kan få tillbaka pengar genom att likvidera bolaget. Eftersom ni saknar kunskaperna så är det kanske värt att ta hjälp av en av de firmor som specialiserar sig på sådant. Här är ett lösryckt exempel på processen: http://goo.gl/YEVOr PS: "Eget Kapital" brukar användas synonymt med "Aktiekapital" och är samma sak ibland, olika saker ibland. Det låter som om ni verkligen behöver professionell och seriös hjälp med en korrekt värdering av bolaget ifråga. Kevin @ Yump
3
Mitt tips är att anlita ett bolag som specialiserar sig på snabbavveckling. Bara googla så hittar du flera bolag. Det blir marginellt dyrare än att sköta hela likvidationen själv. Dessutom får du pengar direkt och slipper allt ganska tungt pappersarbete som dessutom pågår i 7-9 månader.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.