Moms på investering, strategi

21
Hej, lite speciell frågeställning här.

Tänk er att ni är på gång att göra den allra första investeringen till ert nystartade företag, ett aktiebolag. Ni har fört diskussioner med er leverantör och kommit fram till ett väldigt rimligt pris - exklusive moms.

Ni har en bestämd budget och rörelsekapitalet behöver inte vara så stort när firmans verksamhet har rullat igång. Det stora problemet här, är att eftersom investeringen kostar så pass mycket, så innebär även det att momsen blir rätt maffig, t.ex 60 000 kronor i moms. En summa som EJ kan betalas eftersom du endast har pengar till priset exkl. moms.

Då undrar jag, eftersom man får tillbaka momsen vid nästa deklarationstillfälle, går det att låna dessa momspengar av en vän för att betala fakturan, för att sedan vid deklarationen - problemfritt - föra ur momspengarna - som man fått tillbaka - ur bolaget och tillbaka till den hjälpsamme vännen?

Exakt samma belopp bör väl gå att få tillbaka ifall bolaget haft en seg omsättning första perioden? Ingen kvittning, bara utgiftsmoms...

Säg till om något behöver förtydligas, tack på förhand!
Hälsningar, Adam Maisonette AB Välkommen in till Probars för att publicera din tjänsteprofil eller lägga upp ett projekt. Vi förnyar tjänstemarknaden på nätet. www.probars.me
1073
139
Nej det ska väl inte vara något problem att företaget lånar pengar vid en tidpunkt (innan betalning av faktura till leverantören) och sedan löser lånet vid en annan tidpunkt (när företaget erhållit momsfordringen).

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.