Sista minuten frågor

5
Jag har 2 sista minuten frågor.

Tycker ni att man ska välja att betala sociala avgifter (för en själv inte eventuella anställda)? Det är ju frivilligt, så gör ni det?

Jag undra även om det är något man ska vara extra noga med i deklarationen? Jag tänker exempelvis på då man har handlat ”momsfritt”, nu fick jag momsfritt ifrån leverantören, men de kanske skickar vidare den informationen till sitt skatteverk att just jag har köpt si och så mycket momsfritt ifrån dem och sedan skickar de vidare den informationen till vårat skatteverket, så de vet exakt på öret hur mycket jag har fått tillbaka? Jag försöker vara väldigt noga, men någon krona kan ju bli fel. Så är det något jag ska oroa mej över?
128
17
[quote="ULVVF" post=43819]Jag har 2 sista minuten frågor. Jag undra även om det är något man ska vara extra noga med i deklarationen? Jag tänker exempelvis på då man har handlat ”momsfritt”, nu fick jag momsfritt ifrån leverantören, men de kanske skickar vidare den informationen till sitt skatteverk att just jag har köpt si och så mycket momsfritt ifrån dem och sedan skickar de vidare den informationen till vårat skatteverket, så de vet exakt på öret hur mycket jag har fått tillbaka? Jag försöker vara väldigt noga, men någon krona kan ju bli fel. Så är det något jag ska oroa mej över?[/quote] Poängen med att driva företag och bokföra är att följa lagen...och att betala tull, moms mm enligt gällande regler.
http://www.cupsupport.se | http://www.fullpott.se | http://www.kalmarsundsparken.se | http://www.domänstatus.se
5
Det svarar inte på min(a) fråga/frågor. Jag skrev inte att jag ska försöka komma undan med något? Jag förlorar ju ändå på att inte redovisa de inköpen så?
128
17
Om du har handlat "momsfritt" i Sverige, så har företaget köpt in produkter svart eller köpt in varor av en privatperson. Om du handlar produkter från ett annat EU-land och uppger ditt VAT-nummer så får du en faktura utan moms. Då får du bokföra "fiktiv moms" t.ex Inköp av 5000 kr "momsfritt" i ett annat EU-land (25% på 5000kr är 1250 kr) så bokförs momsen: D 2640 Ingående moms 1250kr K 2615 Beräknad Utgående moms EU förvärv 1250kr Har du köpt i Sverige "momsfritt", så bokför du allt som varuinköp. (och sätter 0kr som moms.)
http://www.cupsupport.se | http://www.fullpott.se | http://www.kalmarsundsparken.se | http://www.domänstatus.se
5
Tack. Men frågan var inte hur jag bokför det. Det tror jag att jag har hyfsat koll på. Det är av en legitim EU-leverantör jag har köpt ifrån. Utan frågan var om leverantören skickar vidare den informationen till sitt skatteverk att just jag har köpt si och så mycket momsfritt ifrån dem och sedan skickar de vidare den informationen till vårat skatteverket, så de vet exakt på öret hur mycket jag har fått tillbaka? Jag tycker det låter osannolikt, för då borde det ha varit förtryckt. Alltså jag frågar inte detta för att komma undan med något, jag förlorar ju som sagt själv på att inte bokföra inköp, och momsen tar ju ut varandra. Men misstag kan ju begås, så är detta något man ska vara extra noga med? För oavsett om man är seriös eller oseriös, så vill man undvika granskning. Sedan hur gör ni med sociala avgifter? Det är ju som sagt frivilligt?
1324
4
Är det en legitim EU leverantör så skall han redovisa dina köp till sitt skatteverk. Och sedan står det ju detta skatteverk fritt att lämna det till Sverige och det Svenska skatteverket att kolla upp. Om detta sker eller inte vet jag inte. Men möjligheten finns ju om skm gör en revision. Sedan detta med sociala avgifter förstår jag inte. Har du ett AB eller Enskild firma. Vid AB kan man ju ta ut en del som utdelning om man vill. Och att göra det om lönen annars skulle överskrida brytpunkten är ju ganska bra. Men att bara ta ut utdelning och ingen lön är ju under all kritik. Känner allt för många som drabbats av en stroke och sedan fått 0 i sjukpenning. Hans
5
[quote="hfohrman" post=43832]Är det en legitim EU leverantör så skall han redovisa dina köp till sitt skatteverk. Och sedan står det ju detta skatteverk fritt att lämna det till Sverige och det Svenska skatteverket att kolla upp. Om detta sker eller inte vet jag inte. Men möjligheten finns ju om skm gör en revision. Sedan detta med sociala avgifter förstår jag inte. Har du ett AB eller Enskild firma. Vid AB kan man ju ta ut en del som utdelning om man vill. Och att göra det om lönen annars skulle överskrida brytpunkten är ju ganska bra. Men att bara ta ut utdelning och ingen lön är ju under all kritik. Känner allt för många som drabbats av en stroke och sedan fått 0 i sjukpenning. Hans[/quote] Jag driver enskild firma med inga anställda om det hjälper. Det verka vara frivilligt, även om de rekommenderar det, men det verkade inte vara något tvång. Så varför göra det? Det ökar väl bara skatten? Aha, kanske något man ska vara extra noga med då. Annars tänkte jag mer på om det är något deras automatiska system reagera på.
1324
4
En enskild firma skall väl alltid betala egenavgift för sin vinst. Det som skiljer är NÄR man skall betala. När man startar företaget så skickar man ju in en PREL uppgift som f-skatten sedan beräknas på. Och denna f-skatt skall då in varje månad 12 feb-17 jan. Och denna skatt kan man ju få till noll genom att uppge den typen av siffror. Men sedan kommer ju alltid verkligheten ikapp. När man sedan deklarerar i maj så får man dessutom fram skatten som skall betala och då blir det efterskatt. Dessutom kan det bli ränta på vissa summor under en viss tid. Men har man koll på det och inte konsumerar pengarna så går det i början ganska lätt att hålla ner den preliminära efterskatten. Men jag vet många som konsumerat upp sina pengar och sedan fått efterskatt på kanske 100 000:- eller mer. Och då kanske det slutar i TV 3 och lyxfällan. Hans
1324
4
Sedan har du nu startat en enskild firma så kan du alltid hävda att företaget är i uppstart om du skulle bli sjuk. Detta kan man hävda i 2 år från man fick sin första f-skattsedel. Och då skall sjukpenningen grundas på att den inkomst du skulle fått som anställd med samma uppgifter. Detta förtydligades för ett antal år sedan i lagstiftningen och det tycker jag var en av dom få saker som Maud gjorde bra som näringsminister. Hans
5
Jag redovisar inte varje månad, utan redovisar en gång om året. Så jag skickar inte in några uppgifter varje månad. Förra året så fick man ett litet varningsmeddelande då man höll på att lämna in deklarationen utan att ha fyllt i rutan för sociala avgifter, man kunde ignorera det och gå vidare, men de skrev att de rekommenderar att man fyller i den rutan. Så var det i alla fall förra året, jag bara antar att det är likadant detta året. Om det nu är ett måste, varför öht ge en valet?
1324
4
Är det fält R43 på NE du pratar om. Hans
2066
22
Om du handlat av en säljare inom EU och åberopat ditt momsregistreringsnummer och därmed fått varorna utan att betala moms är säljaren skyldig att lämna en sk periodisk sammanställning till sitt skatteverk. Denna sammanställning innehåller alla köpare och de belopp som det handlats för. Denna information delas också mellan länderna och kontrolleras mot de uppgifter du lämnar i din skattedeklaration/momsrapport - beroende på belopp och eventuella felaktigheter kan Skatteverket välja att kontakta dig och be om kompletterande information eller förklaring på varför det inte stämmer. Så ja, de har koll :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.