moms vid import

2
Har en fråga. Har funderingar på att importera livsmedel och på tullverkets hemsida står det att momsen för livsmedel år 12%. Det jag undrar är om det är 12% från det priset som jag köpt från exportören eller 12% från det priset som är värderat i sverige? Eftersom att priset på denna produkt som jag tänkt importera skiljer sig väldigt mycket mellan dessa två länder vill jag gärna få reda på det.Sen undrar jag om en produkt måste bli godkänd av livsmedelsverket innan jag får sälja den i sverige eller importera?Vad har sverige för relation med länder utifrån EU, är det fritt för import så länge man har licens?Tacksam för svar..
5
Jag tror att inom EU så ska du prata med företaget och uppge ditt VATnummer. Då ska de inte fakturera dig någon moms... Om jag tolkat reglerna rätt dvs. [br] [br]Då bokför du inte någon moms heller utan hela kostnaden på motsvarande konto. [br] [br]Och NEJ, momsen är inte lika i alla länder.
2
okej jag fick inte riktigt svar på min fråga, ska försöka förtydliga det. [br] [br]Det är så att jag tänkt imortera en vara som kostar 150kr/kg till Sverige. I sverige kostar samma vara 35000kr/kg, det jag undrar är om jag ska betala 12% på priset som är satt i sverige eller från det land jag importerat ifrån. Det blir ju en väldigt stor skillnad..
5
Först och främst, gör du rätt så betalar du ingen moms alls. På inköpet alltså, självklart får du lägga på moms när du säljer det. [br] [br]Momsen (du ej ska betala så att säga) baserar på det DU betalar för varan, inte för vad den kan tänkas kosta om du köpt den i Sverige.
720
När du handlar från leverantören så är det 12% moms på ditt inköpspris, när du säljer till kund är det 12% moms på försäljningspriset. Den momsen du betalar till din leverantör får du först kvitta mot den moms du får in av dina kunder. Den moms utöver denna summa som du fått in betalar du till SKM. [br]Handalr du inom EU är momsen på inköpet en rent bokförings- och deklarationsåtgärd dvs inga pengar att betala, men handlar du utom EU så får du betala momsen till tullen.
12
Oj, Oj [br] [br]Lita inte på alla svar på Du får. [br] [br]Import av varor från länder inom EU beläggs inte med moms såvida du är momsregistrerad i Sverige. Leverantörer inom eu tar alltså inte ut moms när de säljer dig om du är momsregistrerad. I Sverige redovisar du inköpet på konto 4056 och lägger på 12% utgående förvärvsmoms och ingående färvärvsmoms på inköpskostnaden värderat till den kurs som gällde vid inköpet eller den kurs som tullverket bestämt för en viss månad. [br] [br]Du bokför alltså inköpet på konto 4056 och bokför utg förvärvsmoms i kredit på konto 2615 och debet konto 2645. Dessa transaktioner ska redovisas i momsdeklarationen. [br] [br]Import från länder utanför EU innebär att Tullen debiterar 12% införselmoms på förvärvspriset och denna moms är avdragsgill.
oves the job you hate.
Redovisningsbyrån på Lilla Essingen.
En seriös, trygg och ansvarsmedveten samarbetspartner för småföretagare. Vi levererar högkvalitativa tjänster inom redovisning, bokslut, skatter, moms och juridik.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.