Inventarie eller förbrukningsinventarie vid paketköp

149
Hej allihopa...Jag har köpt två högtalare och ett slutsteg för 9500kr.

Räknas detta som inventarie, eftersom det är ett paketpris, eller är det förbruknignsinventraie, eftersom de tre sakerna var och en för sig inte är värda mer än 5000kr????
488
Om du har köpt dem ihop så räknas den totala summan. Alltså är det en inventarie. Samma sak om du t.ex. köper 6 st stolar för 1.000 kr/st.
149
Aha.. okok [br] [br]Då vet jag.. tyckte det var bäst att fråga för säkerhets skull... [br]Tack för hjälpen.
88
Jag skulle vilja tillägga i denna fråga: [br] [br]Det är inte bara ekonomiska värdet som är intressant, köper du något som ligger under den "magiska" gränsen 5000:- bör du överväga om det handlar om en verklig förbrukning eller om inventarien har längre livslängd. [br] [br]I ditt fall talar du om teknisk utrustning som förmodligen ska användas i din verksamhet på något vis. Denna har troligtvis ett användbart värde för dig under längre tid än det närmaste året. Därför bör du lägga det på inventarielistan och göra avskrivningar. Då fördelar du kostnaden för produkten över flera år och slipper en jättekostnad just det året du köper in produkten. [br] [br]Avskrivningen har också syftet att ge dig möjligheten att bygga upp ett kapital under de år som produkten förbrukas. Dvs 5000:-/5år ger dig ett ekonomiskt utrymme om 1000:-/år att stoppa undan för inköp av ny produkt när din är "ekonomiskt förbrukad". [br] [br]I det fallet som du tänkte dig att kostnadsföra hela inköpet år ett så kommer du inte ha möjligheten att minska din vinst kommande år och därmed förlora möjligheten att stoppa undan medel för nyinvesteringar. [br] [br]Men det handlar mer om ett tankesätt tror jag, sen vad skatteverket har för syn på saken kan jag inte svara på. Detta är mitt tänk, bättre att fördela kostnader än att jaga vinstminskningar just innevarande år.
ww.kurslitteratur.se
www.digiart.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.