Sälja webbshop, lägga ner företag

9
Jag ska lägga ner företagandet (enskild firma) och för att få a-kassa medan jag söker nytt arbete måste jag avsluta allt (sälja varulager, avregistrera företag, momsinbetalningar och f-skattsedel). Jag har som sidoverksamhet haft en liten webbshop som jag nu försökt sälja och har hittat en person som vill köpa den. Problemet är att personen inte kan få loss pengar på flera månader, och jag behöver avregistrera företaget NU. Kan jag på något vis sälja lagret till mig själv och sen sälja det privat i höst? Eller hur kan jag göra?
321
Du kan kanske skriva en faktura med 90 dagars betalning eller liknande. Kör du faktureringsmetoden så räknas intäkten ha skett den dag du skriver fakturan, och lagret är därmed att betrakta som sålt. [br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
2360
37
Du har tydligen inte följt med utvecklingen. Du behöver inte alls avsluta företaget för att få A-kassa vilket har varit en dumhet under många år. Nya regler börjar gälla under andra delen av året.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Jo, jag har följt utvecklingen... :) Jag vet att man kan lägga företaget vilande och få a-kassa, men så vitt jag förstår får man inte a-kassa medan man avvecklar företaget (så står det på små-as hemsida, men jag har gärna fel på den fronten :)), därför tänkte jag avveckla det färdigt för att slippa eventuella avbrott i utbetalningar och strul med nya papper och sånt... Eftersom jag absolut inte ska vara företagare i framtiden så vill jag avsluta företaget.[br]Idag fick jag hem ett papper från f-kassan som informerar om nya regler from 5 juli och bland annat står det "Enklare att få arbetslöshetsersättning när inga åtgärder vidtas i företaget", exakt hur det ska gå till står inte. Jag får försöka leta mer info. Jag kanske ska vänta och ansöka efter 5 juli, men jag har lite bråttom ändå eftersom jag inte tjänat en krona på flera månader och jag har hus och familj att ta hand om. Jag har en känsla av att jag kommer att få vänta länge på den första utbetalningen i alla fall...[br][br]
9
Det är det här stycket jag går efter:[br]"Avveckling av företag[br][br]Det är inte möjligt att få ersättning under en pågående avveckling av ett företag, även om den egentliga verksamheten har upphört. Tanken med arbetslöshetsersättningen är inte att den ska vara ett bidrag för avveckling."[br][br]på sidan: http://www.smakassa.se/ersattning/villkor/foretagare/[br][br]Skulle jag bara göra ett uppehåll i företagandet så vore det enklare, men eftersom jag ska sälja lagret (jag har inte plats för det) och avregistrera allt så räknas det väl som avveckling och jag vill inte riskera att få betala tillbaka ersättning för att jag inte gjort saker på rätt sätt... Men jag ska försöka ta reda på mer info, annars är det väl Filibastis förslag som får gälla. :)
2066
2
Vet inte hur mycket pengar det gäller, men om du litar på personen som ska köpa företaget kan du ju "låna ut" pengarna / sälja på kredit. Det känns smidigast att göra det privat med ett skuldbrev till personen i fråga. Du bokför det då som en egen insättning och sedan skriver du ett enkelt avtal med personen som ska köpa det av dig att denna är skyldig dig pengarna samt när och hur de skall betalas.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
9
Ja, det kan ju vara ett alternativ också. Jag har bara haft mailkontakt, men personen är inte helt anonym utan är utgiven författare och bloggare och verkar seriös. Men är det något jag har lärt mig under åren så är det att jag gärna vill tro det bästa om folk, dvs är godtrogen och lite naiv...  :P Så jag vet inte... Men tack för tipset, jag ska ha det i åtanke!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.