Ett par frågor om moms och skatt i HB

25
Hej alla duktiga ekonomier 🙂

Jag har ett par frågor angående moms och skatt i Handelsbolag. Enkla och självklara grejjer kan tyckas, men jag vill bara ha bekräftelse på att jag tänker rätt. :-[


1) Ang Moms. Ett företag får ju kvitta utgående moms mot ingående moms, och på så vis så betalar man endast denna "skatt" på "förädlingsvärdet".

- I ett normalt fungerande bolag så täcks alla momsinbetalningar av inkomsterna, man behöver alltså inte tänka på att lägga undan pengar till moms, utan de skall alltid finnas i företagets likvida medel (kassa / bankkonto)?


2) Ang Företagsbeskattning. Under verksamhetsåret så genererar företaget vinst.

- Det är denna vinst som i slutet av året skall beskattas (så kallad F-skatt?)?

- Det är delägarna som beskattas i ett HB via sina egna deklarationer och pengarna till skatten tas från bolagets likvida medel (kassa / bankkonto)?

- Hur hög är denna skattesats?

- Efter att vinsten är beskattad så återgår den per automatik till företaget och överförs då till nästa år?


Mycket tacksam för ett eller flera svar  ;D

Mvh Robert
2066
2
Börjar bli sent, men kan svara övergripande.[br][br][quote author=robertb link=topic=6664.msg31431#msg31431 date=1266936491][br]1) Ang Moms. Ett företag får ju kvitta utgående moms mot ingående moms, och på så vis så betalar man endast denna "skatt" på "förädlingsvärdet". [br][br]- I ett normalt fungerande bolag så täcks alla momsinbetalningar av inkomsterna, man behöver alltså inte tänka på att lägga undan pengar till moms, utan de skall alltid finnas i företagets likvida medel (kassa / bankkonto)?[br][/quote][br][br]Nja, eftersom momsinbetalningar skjuts upp ett antal månader (du kan redovisa moms varje månad, var tredje eller en gång per år) är det inga problem att "handla upp" momspengarna om man inte tänker på det. Efter ett tag brukar det jämna ut sig och man lär sig att xxx tusen varje månad "försvinner" till staten. [br][br][quote author=robertb][br]2) Ang Företagsbeskattning. Under verksamhetsåret så genererar företaget vinst.[br][br]- Det är denna vinst som i slutet av året skall beskattas (så kallad F-skatt?)?[br][/quote][br][br]Ja, F-skatt innebär bara att företaget/personen själv sköter hanteringen av skatter och avgifter. Inbetalningarna för ett handelsbolag sker normalt via dig som delägare (med SA-skattsedel).[br][br][quote author=robertb][br]- Det är delägarna som beskattas i ett HB via sina egna deklarationer och pengarna till skatten tas från bolagets likvida medel (kassa / bankkonto)?[br][/quote][br][br]Delägarna beskattas för sin del av vinsten. Var pengarna till att betala delägarnas skatt kommer ifrån är upp till er. Om ni tar ut pengar från företaget, eller plockar från ett privat bankkonto eller säljer aktier bryr sig inte någon annan om.[br][br][quote author=robertb][br]- Hur hög är denna skattesats?[br][/quote][br][br]Beror på flera faktorer, bl a hur mycket inkomst du har under året. Det finns flera trådar nyligen om hur man beräknar skatten och vad du får kvar. Grovt räknat brukar 45-50% stämma rätt ok.[br][br][quote author=robertb][br]- Efter att vinsten är beskattad så återgår den per automatik till företaget och överförs då till nästa år?[br][/quote][br][br]Vinsten hamnar normalt under eget kapital (20xx-konto) per respektive delägare. Vad ni gör med den är upp till er (plockar ut den, använder det i företaget etc).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
25
Tusen tack för svaren, Jonathan :) Här kommer lite följdfrågor...[br][br][br][quote author=robertb][br]- Det är delägarna som beskattas i ett HB via sina egna deklarationer och pengarna till skatten tas från bolagets likvida medel (kassa / bankkonto)?[br][/quote][br][br][quote author=Jonathan link=topic=6664.msg31443#msg31443 date=1266973383][br]Delägarna beskattas för sin del av vinsten. Var pengarna till att betala delägarnas skatt kommer ifrån är upp till er. Om ni tar ut pengar från företaget, eller plockar från ett privat bankkonto eller säljer aktier bryr sig inte någon annan om.[br][/quote][br][br]Men om man tar ut pengarna från företaget så måste man betala skatt och arbetsgivaravgifter på dessa, och sedan använda dem till att betala skatten? Eller är sådana uttag "skattebefriade"? Låter annars lite som kaka på kaka?[br][br][quote author=robertb][br]- Efter att vinsten är beskattad så återgår den per automatik till företaget och överförs då till nästa år?[br][/quote][br][br][quote author=Jonathan link=topic=6664.msg31443#msg31443 date=1266973383][br]Vinsten hamnar normalt under eget kapital (20xx-konto) per respektive delägare. Vad ni gör med den är upp till er (plockar ut den, använder det i företaget etc).[br][/quote]
1324
2
Det är ju lite detta som är grunden i skattehanteringen i en enskild firma och ett HB vad gäller ägarna. Man skall glömma normal skatteberäkning som när man är anställd.  [br][br]Det finns ingen arbetsgivaravg och det finns ingen lön till ägarna. [br][br]Utan vid årets slut  räknar man ihop företagets vinst. [br]Denna vinst smetar man sedan ut på ägarna att betala skatt och egenavgift på.[br]Hur man fördelar i ett HB bör ju  vara förutbestämt. ex 50% var om man är 2 ägare. [br][br]Om sedan ägarna plockat ut pengarna eller om dom ligger kvar på företaget är upp till ägarna och påverkar inte vinsten= skatten.  Däremot påverkar det företagets balansräkning och likviditet. [br][br]Hans
2066
2
[quote author=robertb link=topic=6664.msg31445#msg31445 date=1266997353][br]Men om man tar ut pengarna från företaget så måste man betala skatt och arbetsgivaravgifter på dessa, och sedan använda dem till att betala skatten? Eller är sådana uttag "skattebefriade"? Låter annars lite som kaka på kaka?[br][/quote][br][br]Du beskattas för och får betala skatt och egenavgifter för vinsten oavsett om du tar ut pengar eller låter dem vara kvar på företagets konto. Arbetsgivaravgifter betalas endast för anställda, och som ägare är du inte anställd av företaget.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.