Bilersättning tjänsteresor när man lånar bil av privatperson

4
Jag har gjort flera resor med mina föräldrars bilar inför en och annan konferens.



Hade jag ägt bilen kunde jag dra av 17 kr per mil för dessa resor (ty dessa räknas väl inte som resor till och från arbetsplatsen, som ju är ett kontor i stan?). Denna post ska då inte tas upp som en kostnad, utan endast som avdrag i ruta 806.



Hade jag hyrt bilen antar jag att kostnaden för hyrandet skulle tas upp som en kostnad helt enkelt.



Hade det varit min maka som ägt bilen så hade hon "varit berättigad att ta ut gängse ersättning för användningen".



Om det gällde resor mellan hemmet och kontoret så spelar faktumet att bilen är lånad ingen roll (enligt http://www.blinfo.se/news/kundbladet/200410.pdf. Dock gammal artikel jag vet, men principen kanske kvarstår?). Detta är dock inte aktuellt, eftersom jag nästan alltid färdas kollektivt mellan hemmet och jobbet. Det är andra resor i näringsverksamheten som gäller...



Detta står på http://www.aftonbladet.se/ekonomi/9904/12/deklarera3b.html : "Mannen åkte till jobbet i en bil som han lånat. Han fick rätt till bilavdrag, eftersom han betalade ersättning till den han lånat bilen av." Det framgår inte om "mannen" drog av per mil eller det belopp han betalade i ersättning.(Antar det förstnämnda)



Vad gäller? Ska jag göra avdrag som om jag äger bilen, eller betala ersättning till ägaren och dra av det? (bensin och värdeförminskning = gängse ersättning för användningen?)



Jag uppfattar att avdrag på 17 kr per mil gäller i detta fall. Har jag uppfattat korrekt?



Liknande fråga gäller internetabbonemang som inte är ens eget förtjänade sin egen tråd tyckte jag: http://www.foretagande.se/forum/viewtopic.php?p=2892
488
Avdraget är 18 kr per mil nu i år 2006. [br] [br]Har precis för mig att jag såg häromdagen någon uppgift om att det inte spelade någon roll ifall man ägde bilen eller lånade den för att få dra av 18 kr per mil. Ja, firman får ju inte äga bilen förstås om man ska kunna dra av 18 kr per mil. [br] [br]Om du gör avdrag för betald ersättning till bilens ägare måste du ha kvitto som styrker det, och den som fick ersättningen kan bli tvungen att ta upp det som en inkomst.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.