Dubbla firmor

149
Hej.Jag har en enskild firma med inriktning på tjänster.

Ponera att jag vill starta en sommarbutik och sälja någon vara, kan jag använda samma firma? Eller skall man starta en ny?
488
Du kan använda samma firma. Du kan lägga till i registreringen av firman att den även ska syssla med handel, eller vad det nu blir. [br] [br]Om ditt bokföringsprogram tillåter det kan du lägga upp varsitt kostnadsställe för de två verksamheterna, så kan du lätt få fram uppgifter ur bokföringen om hur respektive verksamhet går. [br] [br]Med lite tur ger Redkon dig mer detaljerade tips om saker du behöver tänka på. Lycka till!
149
Än är det inte aktuellt... håller bara på och spåna lite. [br] [br]Behöver man ändrar registreringen eller kan man använda kontot 'sidointäkt'?
7
Ska du byta inriktning på firman så ska du ändra hos bolagsverket att du numera kommer att jobba med andra inriktningar i verksamheten. Sen kör du löpande bokföring som vanligt. [br] [br]Jag instämmer med tidigare inlägg om kostnadsställen, detta är att rekommendera. [br] [br]Men ändra uppgifterna hos bolagsverket, innan du går vidare med de nya ideerna.
et krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.

Besök oss på Konzult.se, där tar vi hand om dig!
149
Det som gäller blir att det i så fall att det bara blir över tec en sommar sedan återgår företaget till ordinarie verksamhet...
1
Om du vill arbeta med 2 inriktningar och dessutom under olika firmanamn så kan du registrera en bifirma hos Bolagsverket. [br]Det innebär att juridiskt så är det samma företag som du redan har men du kan arbeta med ytterligare ett firmanamn som kanske fungerar bättre med tanke på inriktningen. [br]Glöm inte att meddela Skatteverket att du kommer att arbeta med nya inriktningar så du inte får problem med dina avdrag. [br]Hälsningar [br]Gärd Nilsson [br]BolagsKraft AB
olagsKraft - Ett omvänt bemanningsföretag där du hyr en arbetsgivare när du behöver en!
83
*bumpning* [br] [br]Efter diverse tankar på engelska bolag och filialer och annat mindre olustigt... [br] [br]Så lutar det åt en bifirma till min nuvarande enskilda firma. Dubbla verksamhetsnamn är precis vad jag vill ha (trodde inte det funkade med enskilld firma). [br] [br]Nu inställer sig förståss några funderingar: [br] [br]Får man ett till orgnr?... Jag gissar att så inte är fallet.... :cry: [br] [br]Tvingas man köra dubbel bokföring? :-
488
[quote="Brolin"] Tvingas man köra dubbel bokföring? [/quote] [br] [br]Varför vill du annars ha en separat bifirma om det inte är för att hålla isär de två verksamheterna?? [br] [br]Jag skulle tro att du får samma org.nr, för en enskild firma har ju ditt eget personnr som org.nr. [br] [br]Om du har varsin bokföring till de två verksamheterna kan du använda deklarationbsblankett N1 / N2 till den ena och N1A / N2A till den andra. Nertill på N1 finns en ruta (ruta 813 / 814) där du kan lägga till resultatet från verksamheten på N1A, så att du sen får fram ett gemensamt resultat att skatta för.
83
Ja, inte är det för att tvingas till sjuttifem olika bokföringar i alla fall..... [br] [br]Nä, jag vill ha dubbla firmanamn, jag har nämligen både tjänsteverksamhet och produktförsäljning, och för den nuvarande tjänsteverksamheten är firmanamnet verksamhetsbeskrivande och passar inte så bra för produkter. Jag ska därtill ha ett verksamhetspassande firmanamn för produkterna. [br] [br]Nåja, jag pratade med både Bolagsverket och Skatteverket igår. Och det är fritt fram att ha hur många enskilda firmor som helst, sammtidigt. [br] [br]Och enligt skatteverket - det här svaret tar jag dock med en nypa salt - så behöver man bara en bokföring, och deklareras på en N1:a. Det är samma organisationsnummer och skatteverket slår då ihopp allt i alla fall. [br]Det är helt enkelt bara köra löpande med olika firmanamn, precis som om jag nu skulle välja att använda mitt eget namn på någon faktura istället för firmanamnet. [br] [br]Fast jag måste säga att jag tycker det låter märkligt för med en bifirma så är det samma sak, alltså en bokföring, en deklaration för både huvudfirman och bifirman. Dock så får ju bifirman bara utgöra en viss del av verksamheten.... Märkligt om det ändå är samma redovisning.... [br] [br]Någon som har erfarenhet av detta, och vet bättre en surtanten på SkV?
488
[quote="Brolin"]Ja, inte är det för att tvingas till sjuttifem olika bokföringar i alla fall.....[/quote] [br] [br]Menar du att det enda du ville var att kunna använda två olika namn? Jaja, då går det alldeles utmärkt att köra ihop det "under ett tak" i din bokföring. Det finns gott om människor som VILL hålla isär två verksamheter. Om du förklarar tydligare vad du vill uppnå är det lättare att svara vettigt; det är rätt onödigt av dig att bli snorkig för det. [br] [br]Måste erkänna att jag inte har någon erfarenhet av fenomenet "bifirma" men det låter som om du bara vill registrera ett till namn på din firma och i övrigt köra allt som en enda verksamhet. Nåväl, gör då det. Konstigare än så är det inte.
83
Ber om ursäkt om jag uppfattades som snorkig, det var inte min avsikt. [br]Jag är helt enkelt ute efter den enklaste lösningen, och i min värld när jag driver enskild firma så är ju ändå all verksamhet - enligt skatteverket - skattetekniskt den samma. Och då finns det ingen anledning för mig - som inte gillar bokföring - att ha två olika sådanna. [br] [br]Jag kommer alltså troligen att registrera en till enskild firma, hos bolagsverket. Hos skatteverket så ser dem det endå - om jag förstått dem rätt - som samma firma. [br] [br]Bifirma hoppar jag över, jag vill ha olika regbevis för verksamheterna. [br] [br]Någon med synpunkter eller erfarenhet av tilltänkt upplägg?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.