Får man göra så här?

450
I ett ab.

Inneha ett bensinkort som man tankar på och betala från företagskortet men bokar allt mot eget uttag. Och själva kostnaden bokas på obs konto utan momsregistrering.

Företaget har alltså ingen tjänstebil.
1165
Det är aldrig att rekommendera att låta privatekonomi och ett aktiebolags ekonomi bli så tajta som du beskriver. Men det är nog inte otillåtet även om man riskerar att det vid fel så ser det ut som om man medvetet har fuskat. Varför är OBS-kontot inblandat? När fakturan kommer borde man ju kunna kostnadsboka det direkt från egna uttag.
450
           d                 k[br]2440                   1000[br]2893 1000[br][br]           d                  k[br]2440 1000[br]1940                    1000[br][br]Nej, jag tänkte fel...obs kontot är ej inblandat. [br][br]Men får man verkligen utnyttja aktiebolaget som risktagare? Säg att personen har en betalningsanmärkan och man vill ha ett privat bensinkort...[br][br]Detta är ingenting som jag rekommenderat det är snarare något som har skett. Jag har bara tagit hand om alla papper jag fått.
1165
Risken är i det hela liten, och det finns ju pengar att ta av om det sker som eget uttag. Har man dessutom en hel del resor i tjänsten så är det kanske till och med rimligt med ett bensinkort i företagets namn. [br][br]Om detta är ett företag du kommer att ha som klient även framledes kan det ju ändå vara idé att berätta för dem att just sammanblandade ekonomier är just nu skatteverkets favoritgranskningsobjekt nummer ett vid alla revisioner. Där går de mer än gärna ned på radnivå på kvittona och kontrollerar att ingen kvällstidning, Toblerone eller korv hamnat bland företagets kostnader.
450
[quote author=swetrot link=topic=4606.msg22228#msg22228 date=1227140286][br]Risken är i det hela liten, och det finns ju pengar att ta av om det sker som eget uttag. Har man dessutom en hel del resor i tjänsten så är det kanske till och med rimligt med ett bensinkort i företagets namn. [br][br]Om detta är ett företag du kommer att ha som klient även framledes kan det ju ändå vara idé att berätta för dem att just sammanblandade ekonomier är just nu skatteverkets favoritgranskningsobjekt nummer ett vid alla revisioner. Där går de mer än gärna ned på radnivå på kvittona och kontrollerar att ingen kvällstidning, Toblerone eller korv hamnat bland företagets kostnader.[br][/quote][br][br]Men att företaget står som "ansvarig" för bensinkortet är ok alltså, även utan tjänstebilar. Och även om man bara kör bilen till och från jobbet 2+2 mil per dag?
720
Det är ju inte i sak annorlunda än vad som är praxis på många stora företag. Anställda har mobiltelfoner, bensinkort och kreditkort på firman som man nyttjar i månaden. När månaden är slut så sickar man in en reseräkning för de kostnader man haft och det etalninar som inte täcks av reseräkninen dras på lönen.
117
Intressant med eget uttag. Om det är samma konto som finns under eget kapital i kontoplanen skall det bara användas i enskild firm eller handelsbolag.[br][br]Om du med eget uttag menar någon form av avräkningskonto mot ägaren, måste du se till att det inte blir ett debetsaldo på kontot. Då betraktas det som ett förbjudet lån till ägaren. Bolaget får aldrig ha en fordran på ägaren och närstående till ägaren. [br][br]Med vänlig hälsning[br][br]Henrik Öhrn[br]
Henrik Öhrn
auktoriserad redovisningskonsult
Filip Erikssons Affärsbyrå AB
http://www.affarsbyra.se/
[email protected]

Ledamot av SRF (www.srfkonsult.se)
450
[quote author=henrikohrn link=topic=4606.msg22238#msg22238 date=1227170388][br]Intressant med eget uttag. Om det är samma konto som finns under eget kapital i kontoplanen skall det bara användas i enskild firm eller handelsbolag.[br][br]Om du med eget uttag menar någon form av avräkningskonto mot ägaren, måste du se till att det inte blir ett debetsaldo på kontot. Då betraktas det som ett förbjudet lån till ägaren. Bolaget får aldrig ha en fordran på ägaren och närstående till ägaren. [br][br]Med vänlig hälsning[br][br]Henrik Öhrn[br][br][/quote][br][br]Ägaren har betalat en hel del saker privat och lämnat kvittot till mig och sen ibland tagit ut pengarna... Problemet har varit att det ej funnits intresse av att veta hur saldot på kontot är eller i vilken ordning man tar ut pengar om ni förstår. Så debet förekommer.
117
Intresset av om det är ett förbjudet lån, står i Aktiebolagslagen. Det är ägaren och styrelsen skyldig att följa....[br][br]Du som konsult skall påtala problemet för ägaren.[br][br]Med vänlig hälsning[br][br]Henrik Öhrn[br]
Henrik Öhrn
auktoriserad redovisningskonsult
Filip Erikssons Affärsbyrå AB
http://www.affarsbyra.se/
[email protected]

Ledamot av SRF (www.srfkonsult.se)
450
[quote author=henrikohrn link=topic=4606.msg22248#msg22248 date=1227178183][br]Intresset av om det är ett förbjudet lån, står i Aktiebolagslagen. Det är ägaren och styrelsen skyldig att följa....[br][br]Du som konsult skall påtala problemet för ägaren.[br][br]Med vänlig hälsning[br][br]Henrik Öhrn[br][br][/quote][br][br]Sagt till varje gång....oj då då betalar jag tillbaka, men det kommer aldrig tillbaka!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.