Starta AB helt själv?

450
Finns det några smarta vägar om man inte vill ta in andra människor i styrelsen? Måste det vara fysiska personer med i en styrelse?

Vilka positioner MÅSTE man ha i ett AB?

2066
2
Som minimum en ledamot och en suppleant, företaget måste även ha en revisor. Ett annat företag kan äga aktier i bolaget, och via en utsedd representant företräda dessa aktier på bolagsstämma och liknande, men du kan inte en juridisk person som ledamot i styrelsen, det är alltid en fysisk person som i så fall företräder företaget.[br][br][edit][br]Vanligt att ägaren (du) är ledamot, och har fru, vuxna barn eller bekant som suppleant. Om detta är bra eller inte kan diskuteras.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
450
[quote author=Jonathan link=topic=4511.msg21624#msg21624 date=1225889906][br]Som minimum en ledamot och en suppleant, företaget måste även ha en revisor. Ett annat företag kan äga aktier i bolaget, och via en utsedd representant företräda dessa aktier på bolagsstämma och liknande, men du kan inte en juridisk person som ledamot i styrelsen, det är alltid en fysisk person som i så fall företräder företaget.[br][br][edit][br]Vanligt att ägaren (du) är ledamot, och har fru, vuxna barn eller bekant som suppleant. Om detta är bra eller inte kan diskuteras.[br][/quote][br][br]Ok, men hur ligger ansvaret hos suppleanten?
2066
2
Suppleanten är ställföreträdare för ledamoten och är enbart ansvarig för de beslut han varit delaktig i. I praktiken behöver han inte göra något som helst så länge ordinarie ledamot är frisk och kan sköta sitt jobb.[br][br]PS[br]Vi pratar om små företag här (små i antingen omsättning eller ägande, inte nödvändigtvis båda).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
Suppleanten har inget ansvar så länge ingen firmateckningsrätt föreligger. En bra formulering är därför att firman tecknas av styrelsen. Suppelanten ingår inte i styrelsen, så länge du är i livet, men händer det dig något kan suppleanten teckna firman.[br][br]Det är mest för just det fall att det händer dig som styrelseledamot något som man inte får stå helt själv som företrädare för ett aktiebolag.[br][br]Jag har precis startat ett sådant företag med mig i styrelsen och tanten som suppleant.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.