Bo på kontoret

7
Är det i praktiken något som hindrar att man skulle bo i sin kontorslokal, speciellt om man är egenföretagare, har en lämplig lokal och verksamhet och är ensamstående? För den som jobbar som konsult eller liknande så är det ju ganska liten skillnad mellan kontorsbehoven och lägenhetsbehoven, är väl eg mest en säng och garderober. Kök, badrum osv har ju som bekant de flesta kontor idag ändå. Om man är mantalsskriven på någon annan adress i närheten (t.ex. hos föräldrarna) så borde ju risken för upptäckt vara ganska liten, och skulle Skatteverket få för sig att göra hembesök är det väl bara vägra att släppa in dem utan husransakan, och då lär man ju hinna städa undan lite först. Företag med lite fler anställda måste väl enligt lag ha vilrum om jag minns rätt, men jag vet inte om det skulle vara förbjudet för ett mindre företag att ha det.

Är väl medveten om att detta är en gråzon, och har väl eg inte planer på att göra det även om det skulle gå, men nyfikenheten är väckt och det vore kul att höra lite kommentarer och erfarenheter i frågan. Att ett företag har ett större kontor än man egentligen behöver kan ju knappast vara straffbart, och möjligheterna till avdrag måste ju bli ganska mkt bättre än när man har kontoret hemma. Skulle bli väldigt förvånad om det inte finns ett antal kontor med permanentboende runt om i landet, även om det kanske inte syns i statistiken 😃
2066
2
Om man räknar bort faktorer som lagar och samvete är det inte säkert att ett kontor rent praktiskt är lämpat för boende, med avseende på brand, ventilation och liknande.[br][br]Din fråga verkar dock vara utan poäng då ditt enda mål ser ut att vara att bo gratis. Du säger att dina föräldrar bor tillräckligt nära för att hämta posten hos dem och vara skriven där - varför inte bara bo kvar hemma? Det är säkerligen både billigare (mat) och trevligare (mat + sällskap + ett hem) än att slagga på ett kontor.[br][br]Och nej, det är ingen gråzon, bor du i lokaler som ditt företag betalar ska du förmånsbeskattas för fritt boende.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Du har helt rätt i att ha företaget i bostaden är en ganska dålig lösning , man brukar få 4000 i avdrag per år och för den summan kommer man kanske in i hallen. Myndigheterna har fördyrat för småföretagare på detta sätt vilket i slutändan går ut över minskade skatter. Var du skriven hemma och om du sover hos någon vän eller på kontoret eller på Mallorca har myndigheterna inte med att göra. Detta är jantelagen infulllo. Man försökte en gång tvinga folk att tala om var man sov. Detta blev ett fiasko för kontrollsamhället då.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.